Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Rekonstrukcijom Doma zdravlja u Nikšiću ispunjen cilj prema osobama sa invaliditetom

Objavljeno: 16.09.2017. 00:15 Autor: Ministarstvo zdravlja / Služba za odnose s javnošću
Završeni su radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Doma zdravlja u Nikšiću kroz projekat "Prilagođavanje objekta Doma zdravlja osobama sa invaliditetom", dok su radovi na projektu "Energetska efikasnost" u finalnoj fazi. Finalizaciju radova ozvaničili su Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović, predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović i direktor Doma zdravlja Nikšić dr Veselin Bulatović.
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović kazao je da je rekonstrukcijom Doma zdravlja, za koju je Vlada obezbijedila oko 350 hiljada EUR, ispunjen je cilj pružanja kvalitetne usluge osobama sa invaliditetom.
„Mogu reći da su sada ispunjeni svi standardi u pogledu dostupnosti svim organizacionim jedinicama Doma zdravlja ovim licima. Dakle, pristupne rampe, liftovi, toaleti. Nastavićemo sa tom praksom jer smo svjesni da postoji još zdravstvenih ustanova na kojima ovakve adaptacije moraju biti urađene“, rekao je Hrapović.
Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Ministarstvom ekonomije, i uz kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj implementira projekat Energetske efikasnosti, kojim je predviđeno poboljšanje energetskih karakteristika zdravstvenih objekata. Dio sredstava za implementaciju ovog projekta vrijednog 5 miliona EUR-a, odnosi se i na unaprijeđenje energetskih karakteristika Doma zdravlja Nikšić. Veći dio tog posla, vrijednog oko 320 hiljada već je završen.
Vlada je opredijella i oko 800 hiljada EUR za nabavku savremene medicinske opreme, za Dom zdravlja Nikšić, Opštu bolnicu Nikšić i Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Brezoviku.
Ministar Hrapović je saopštio da je ove godine u nikšićko zdravstvo uloženo oko 1,5 miliona EUR i najavio nastavak istim intenzitetom u skladu sa potrebama građana i zdravstvenih radnika.
Direktor Doma zdravlja Veselin Bulatović kazao je da je u proteklom periodu urađena kompletna sanacija krova, zamjena spoljne bravarije, rasvjete i unutrašnjih vrata, poboljšanja sistema grijanja i izrada pristupnih rampi, tri lifta i osam toaleta za osobe sa invaliditetom.
„Završetkom tih radova, Nikšić je dobio savremeni zdravstveni objekat urađen po evropskim standardima. Značajno je obnovljena i oprema, nabavljen je ultrazvučni aparat za ginekologiju, opreme za oftamologiju, novi EKG aparati i oprema za fizikalnu terapiju u Centru za djecu sa posebnim potrebama“, naveo je Bulatović.
Govoreći o završenoj rekonstrukciji u Domu zdravlja, predsjednik Opštine Veselin Grbović je ocijenio da građani mogu biti zadovoljni, jer dobijaju mnogo bolje uslove za pružanje zdravstvenih usluga. On je podsjetio da je rekonstrukcija rađena i u Opštoj i bolnici u Brezoviku i da je otvoreno nekoliko ambulanti u prigradskim naseljima.

mzd
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?