Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na svečanoj akademiji povodom 80 godina postojanja Privredne komore Crne Gore

Objavljeno: 22.04.2008. 02:50 Autor: Govori i Izjave
MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK VLADE CRNE GORE
GOVOR NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM 80 GODINA POSTOJANJA PRIVREDNE KOMORE CRNE GORE
Podgorica, 21.april 2008.

Poštovani gospodine predsjedniče Crne Gore,
Poštovani gospodine predsjedniče Privredne komore,
Uvaženi privrednici,
Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je da vas sve pozdravim i čestitam 80-godišnjicu Privredne komore Crne Gore. To je potvrda decenijskih napora i vrijednog rada crnogorskih privrednika i kontinuiranih težnji ka stvaranju boljih uslova za razvoj Crne Gore i bolji život naših ljudi. U zemlji sa hiljadugodišnjim državnim nasljeđem i respektabilnom tradicijom privređivanja, rano je prepoznata i potreba udruživanja privrednika.

Posebno raduje što ovaj jubilej obilježavamo u nezavisnoj, međunarodno priznatoj i u međunarodnoj zajednici uvaženoj državi Crnoj Gori, čime je ostvaren san naših predaka i sigurna zaloga evropske budućnosti ove i budućih generacija. Potvrdu ispravnosti naše odluke da samostalno izgrađujemo evropski put naše države dobijamo na svakom koraku. Crna Gora je danas prepoznata kao dinamično rastuća ekonomija sa stopom rasta Bruto domaćeg proizvoda od 8,6% - jednom od najvećih u regionu. Takođe, ispred regiona smo i mjereno prilivom ino-kapitala.

Podsjetiću vas da smo u prošloj godini imali preko milijardu Eura stranih direktnih investicija. Crnu Goru je kao povoljno okruženje za svoje poslovanje izabralo gotovo 50 stranih kompanija. Naš ekonomski ambijent karakteriše i konstantno opadajuća stopa nezaposlenosti, rast plata i suficit javne potrošnje. Svi ovi pokazatelji govore o izvjesnoj perspektivi crnogorske ekonomije i dosljednom ostvarenju našeg ključnog cilja - povećanja kvaliteta života svakog građanina. Upravo to je naša osnovna težnja iz koje će, kao logična posljedica, proizaći i naše članstvo u Evropskoj uniji.

Šanse za ubrzan napredak stvorili smo zahvaljujući sposobnosti da sačuvamo i stalno unapređujemo unutrašnju stabilnost društva i umijeću da i najkomplikovanije demokratske procese realizujemo odgovorno, primjenjujući najviše evropske standarde. Takođe, i zahvaljujući svijesti da mala ekonomija, kakva je naša, u dugo vremena za biznis neprivlačnom regionu može opstati i razvijati se samo ako ponudi očigledne povoljnosti investitorima i preduzetnicima, koji su naši ključni partneri. U tom cilju, Vlada je opredijeljena da dalje vodi politiku poreskog rasterećenja i otklanja barijere razvoju biznisa. Set poreskih zakona već je u najvećoj mjeri usklađen sa Acquis-om. Stopa poreza na dobit pravnih lica u Crnoj Gori od 2005.godine iznosi 9% i jedna je od najnižih u regionu, dok će stopa poreza na zarade sa 15%, koliko je ove godine, do 2010.godine biti snižena takođe na 9%; zbirna stopa doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za dvije godine iznosiće 30%, što je takođe konkurentno u odnosu na zemlje regiona.

Svjesni smo da se Crna Gora danas nalazi u povoljnoj poziciji kada je u pitanju interesovanje investitora, a takođe smo više nego odlučni da tu zainteresovanost iskoristimo na najbolji mogući način. Znamo da se konkurencija iz dana u dan pojačava i da moramo biti brži od drugih ukoliko želimo da ostanemo investiciono središte regiona. Zato nam predstoji puno posla, prije svega na unapređenju infrastrukture i efikasnijem korišćenju energetskih potencijala, kao i daljem razvoju sektora usluga, posebno visokokvalitetnog turizma. Kroz realizaciju kapitalnih projekata u ovim sektorima stvorićemo uslove za hiljade novih radnih mjesta, dodatni angažman znatnog dijela postojeće crnogorske privredne strukture i potpunu promjenu slike današnje crnogorske ekonomske stvarnosti. To je put do cilja bogatog i slobodnog društva, dostojanstveno integrisanog u strukture evropske zajednice. To je i put da se dodatno učvrsti samopouzdanje svakog pojedinca da je u stanju da svojim radom u našoj državnoj kući obezbijedi sebi život primjeren Evropi 21.vijeka.

Tokom proteklih decenija, Crna Gora je prešla put od najmanje razvijene jugoslovenske republike do atraktivne biznis, investicione i turističke destinacije u kojoj smo gotovo svakodnevno u prilici da razmatramo zajedničke projekte sa renomiranim imenima evropske i svjetske investicione scene. Zato je uloga preduzetnika i Privredne komore veoma značajna u procesima dalje izgradnje zemlje. U Crnoj Gori već postoji veliki broj preduzeća čiji kvalitet poslovanja, kadrovski resursi i menadžerska osposobljenost mogu izdržati probu najstrožijih evropskih standarda. U temelju misije Privredne komore Crne Gore jeste da se prilagodi savremenim trendovima, da širi vidike biznisu i da aktivno povezuje naše privredne subjekte sa svojim evropskim i drugim partnerima. Pri tom, posebno u ovom vremenu, potrebno je savladati predrasude samodovoljnosti crnogorskog tržišta i nadjačati strahove od međunarodne konkurencije. Brojne kompanije iz Crne Gore već uspješno testiraju svoje proizvode i usluge na utakmici u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini između zemalja Jugoistočne Evrope (CEFTA), a sjutra će se oprobati i na tržištu Evropske unije. To će biti suštinska potvrda naše konkurentnosti i riješenosti da obezbijedimo mjesto na međunarodnoj privrednoj sceni, a time i siguran razvojni put.

Čvrsto sam uvjeren da našoj privredi predstoji ubrzan razvoj, koji će i građanima Crne Gore donijeti siguran napredak. Osamdeset godina djelovanja Privredne komore Crne Gore obavezuje nas da se večeras podsjetimo svih generacija privrednika koji su ostavili trajan pečat crnogorskoj ekonomiji i dali podsticaj današnjim pregaocima, među kojima su i dobitnici jubilarnih priznanja. Uz iskrene čestitke, vjerujem da će jubilej koji obilježavamo biti najava još uspješnijeg djelovanja Privredne komore i sigurne evropske perspektive crnogorske ekonomije.

Zahvaljujem na pažnji.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?