Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović otvorio Investicionu konferenciju povodom dokapitalizacije Elektroprivrede Crne Gore

Objavljeno: 14.01.2009. 01:25 Autor: Govori i Izjave
Okrugli sto investitora za transakciju ulaska strateškog investitora u EPCG
- Podgorica,13.01.2009. godine -

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović:


Poštovane dame i gospodo,

Posebno mi je zadovoljstvo da vas pozdravim i poželim uspjeh u radu na skupu investitora zainteresovanih za dokapitalizaciju Elektroprivrede Crne Gore.

Okrugli sto je organizovan sa ciljem da se potencijalnim partnerima Elektroprivrede pruže osnovne informacije o planiranoj transakciji ulaska strateškog investitora u ovu crnogorsku elektroenergetsku kompaniju, kao i da se dobiju inicijalne povratne informacije potencijalnih investitora koje će pomoći da nadležne Vladine institucije obave posao u interesu uspješnog efektuiranja ove veoma značajne transakcije. Veoma mi je drago što ste vašim dolaskom pokazali da je ovaj projekat od značaja i za vaše buduće strateške planove i odluke. Mislim da je današnji sastav izlišno podsjećati da dokapitalizacija Elektroprivrede, kao jedno od kapitalnih direktnih stranih ulaganja u Crnu Goru ima poseban značaj i uticaj na cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

U potpunosti svjesni da će i Crna Gora u ovoj godini trpeti posljedice globalne ekonomske krize, vjerujemo da ćemo ostvariti ciljeve koje smo projektovali i zadržati kontinuitet ekonomskog rasta. Opipljivu osnovu za optimizam daju nam rezultati iz prethodnih godina kada je Crna Gora ostvarivala veoma visoke stope realnog rasta BDP (u prosjeku iznad 8%), kao i napori koje činimo na daljem unaprjeđivanju konkurentnosti ekonomskog sistema, kao osnovnog uslova za privlačenje krupnih investicija. Dakle, naš odgovor na očekivane recesione tendencije u međunarodnoj ekonomiji biće stvaranje svih pretpostavki za brzi početak realizacije strateških investicionih projekata koji mogu obezbijediti zadržavanje crnogorske ekonomije u zoni rasta. U cilju ublažavanja posljedica globalne ekonomske krize, donijeli smo i Zakon o mjerama za zaštitu bankarskog sektora, dok ćemo setom fiskalnih mjera koje se već primjenjuju djelovati kontraciklično na moguće usporavanje privrednih aktivnosti.

Crna Gora je strateški opredijeljena za članstvo u evropskim i evroatlanskim integracijama. U tom cilju smo, 15. decembra 2008. godine, tokom francuskog predsjedavanja, podnijeli Zahtjev za sticanje statusa zemlje kandidata za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Pozitivna iskustva zemalja iz regiona govore nam da je jačanje institucionalnih veza sa EU i napredak u procesu približavanja NATO savezu najpouzdaniji putokaz investitorima.

Dame i gospodo, energetika je, bez dileme, najvažniji zamajac ukupnog ekonomskog pa i cjelovitog društvenog razvoja svake države. Energetika je infrastrukturna pretpostavka ukupnog privrednog razvoja, ali i autonoman industrijski sektor koji, s obzirom na raspoložive resurse, posebno u elektroenergetskom segmentu, predstavlja jednu od najznačajnijih komparativnih prednosti Crne Gore. Orijentacija na potpuniju valorizaciju domaćih energetskih resursa i sinergija koja se postiže njihovom diversifikacijom je model koji ćemo razvijati u narednom periodu. Implementacijom Strategije razvoja energetike do 2025.godine koja je u toku, Crna Gora ulazi u novi energetski investicioni ciklus zasnovan na postulatima održivog razvoja.

Pored dokapitalizacije Elektroprivrede Crne Gore, obavljamo pripreme za realizaciju i niza drugih značajnih projekata. U toku su intenzivne pripreme za realizaciju projekta izgradnje hidroelektrana na rijeci Morači, ukupne instalisane snage 238MW, na bazi koncesija. Pismo za izražavanje zainteresovanosti za izgradnju HE na Morači dostavilo je oko 20 potencijalnih investitora. Radi se i na revitalizaciji i modernizaciji postojećih elektrana, čime nastojimo da postignemo optimizaciju postojećeg proizvodnog sistema i obezbijedimo povećanje proizvodnje za oko 400 GWh.

Krajem septembra 2008. godine potpisani su ugovori o koncesiji za istraživanje i izgradnju malih hidroelektrana na 8 vodotoka, sa kompanijama koje su u tenderskom postupku izabrane kao najpovoljniji ponuđači. Sada je u toku realizacija aktivnosti predviđenih tim ugovorima, a takođe i priprema novog tendera koji uskoro treba da bude objavljen za izgradnju malih hidroelektrana na 10 vodotoka, na kojima su već izvršena istraživanja.

U cilju iskorišćavanja energije vjetra, vrše se istraživanja snage vjetra na više lokacija u Crnoj Gori, kao i priprema podzakonskih akata za izgradnju vjetroelektrana. Nakon završetka istraživanja koja se realizuju od strane više renomiranih kompanija, planirano je da se objavi javni poziv za izgradnju vjetroelektrana.

Osim aktivnosti u oblasti obnovljivih izvora energije, radi se i na stvaranju uslova za iskorišćenje postojećih rezervi uglja, modernizaciju postojeće i izgradnju novih termoelektrana u Pljevljima i Beranama.

Radi povećanja sigurnosti snabdijevanja električnom energijom, kako Crne Gore tako i regiona, radimo na izgradnji 400 kV dalekovoda Podgorica -Tirana, zatim na uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije, koji se realizuje u okviru saradnje između Elektroprivrede Crne Gore i italijanske kompanije TERNA, kao i drugih projekata za poboljšanje interkonekcija sa našim susjedima. Takođe se preduzimaju značajne aktivnosti na obnovi i proširenju prenosne i distributivne elektroenergetske mreže.

Nijesmo zanemarili ni druge oblasti energetike. Dosadašnja istraživanja nafte i gasa u Crnoj Gori ukazala su na veliku perspektivu ovog područja. Postojanje osnovnih preduslova za proizvodnju nafte i gasa u podmorju južnog jadranskog geološkog basena je dokazano, a direktna potvrda ove činjenice je proizvodnja u albanskom i italijanskom dijelu basena. Sada je u toku priprema tendera za nastavak istraživanja nafte i gasa u Crnogorskom podmorju, koji će, kako je planirano, biti objavljen u martu ove godine. Značajnu podršku svim ovim projektima predstavlja usvojeni Prostorni plan Crne Gore do 2020 godine.

Dokapitalizacija EPCG će doprinijeti da se elektroenergetski sektor Crne Gore razvija u skladu sa međunarodnim trendovima i da poslovanje Elektroprivrede bude uspješnije, a njena pozicija na regionalnom tržištu električne energije konkurentnija. Želim da potenciram da transakcija kroz koju namjeravamo da omogućimo strateškom partneru da postane vlasnik 22% EPCG nije klasičan aranžman kojim zainteresovana kompanija jednostavnom kupovinom akcija postaje manjinski akcionar Elektroprivrede. Ovaj posao potencijalnom investitoru ponudiće i mogućnost upravljanja kompanijom putem ugovora o menadžmentu, kao i partnerstvo sa EPCG u predstojećoj realizaciji krupnih infrastrukturnih, odnosno energetskih projekata o kojima sam već govorio. Drugo, ulazak nekoga od vas na tržište Crne Gore značiće i strateško pozicioniranje u zemlji koja ima značajan neiskorišćen energetski potencijal, podsjetiću da danas u Crnoj Gori koristimo samo 17% ukupnog hidropotencijala. Korišćenjem 50% hidropotencijala, koliko smo predvidjeli Strategijom energetike, pokrili bi više od polovine ukupne potrošnje električne energije do 2025.godine. Ukoliko tome dodamo značajne rezerve visokokvalitetnog uglja, kao i potencijal ostalih obnovljivih izvora energije, lako ćemo zaključiti da Crna Gora u dogledno vrijeme iz pozicije u kojoj je sada, dakle sa značajnim deficitom energetskog bilansa, može preći u izvoznika električne energije. Ono što očekujemo od partnera, pored smanjenja uvozne zavisnosti, je prvenstveno realizacija ideje dugoročnog razvoja najveće energetske kompanije u zemlji, kroz transfer novih znanja i tehnologija u energetskom sektoru.

Na kraju, želim da istaknem da je Vlada Crne Gore spremna da uvaži mišljenje investitora koje ćemo danas čuti, kako bi transakcija ulaska strateškog investitora u vlasničku strukturu Elektroprivrede bila uspješna za obije strane.

Uz uvjerenje da će ovaj Okrugli sto doprinijeti ostvarivanju naših zajedničkih interesa, još jednom vas sve srdačno pozdravljam i želim uspješnu buduću saradnju.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?