Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U srijedu konstitutivna sjednica Nacionalnog savjeta za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti u CG

Objavljeno: 21.02.2018. 00:30 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Konstitutivna sjednica Nacionalnog savjeta za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti u Crnoj Gori, kojom će predsjedavati predsjednik Vlade, predsjednik Savjeta Duško Marković, biće održana u srijedu, 21. februara 2018. godine sa početkom u 10:00 sati.

Sjednici Savjeta će prisustvovati i regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Žužana Jakab i direktor SZO-ovog Odjeljenja za nezarazne bolesti dr Gauden Galea.

Na sjednici će biti predstavljena Studija o dugoročnim zdravstvenim i ekonomskim efektima implementacije fiskalnih mjera s ciljem smanjivanja prevalencije pušenja i gojaznosti u Crnoj Gori sa preporukama.

Zadaci Nacionalnog savjeta su: obezbjeđivanje i promovisanje efikasne intersektorske komunikacije i saradnje radi uspješne prevencije i kontrole hroničnih nezaraznih bolesti i povezanih riziko faktora; i praćenje realizacije ciljeva definisanih Globalnim okvirom za monitoring hroničnih nezaraznih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije, zaključno sa 2025. godinom, i to: 25% relativnog smanjenja ukupnog mortaliteta od kardiovaskularnih oboljenja, kancera, dijabetesa ili hroničnih nezaraznih bolesti; 10% relativnog smanjenja štetne upotrebe alkohola; 10% relativnog smanjenja prevalence nedovoljne fizičke aktivnosti; 30% relativnog smanjenja prosjeka unosa soli u populaciji; 30% relativnog smanjenja prevalence upotrebe duvana; 25% relativnog smanjenja prevalence povišenog krvnog pritiska; zaustavljanja porasta dijabetesa i gojaznosti; obezbjeđivanja ljekova i savjetodavnih servisa za prevenciju srčanog i moždanog udara u najmanje 50% slučajeva i dostupnosti osnovnih tehnologija i osnovnih ljekova, uključujući generike, potrebne za liječenje osnovnih hroničnih nezaraznih bolesti u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u 80% slučajeva.

Savjet čine predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministri zdravlja, finansija, vanjskih poslova, evropskih poslova, održivog razvoja i turizma, ekonomije, prosvjete, rada i socijalnog staranja i sporta.

Nakon sjednice će biti objavljeno saopštenje za javnost.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore obezbijediće medijima fotografije i video snimak kadrova sjednice.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?