Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 64. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 22.02.2018. 21:29 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
  
  
Vlada Crne Gore je danas održala 64. sjednicu kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković.

U cilju daljeg unapređenja javne uprave, Vlada je donijela Uredbu o izmjenama dopuni Uredbe o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave. Izmjene se odnose na usklađivanje sa novim Zakonom o upravnom postupku i sa propisima o elektronskoj upravi, elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu. Pored toga, propisana je jedinstvena forma akta koji organi državne uprave koriste u službenoj prepisci.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekta izgradnje vjetroelektrane na Krnovu i prihvatila Aneks br. 6 Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo. Aneksom će se, u skladu sa Zakonom o energetici, obezbijediti uslovi za zaključenje ugovora između investitora i Operatora prenosnog sistema o otkupu dijela infrastrukture koju je investitor izgradio, a koja je predviđena desetogodišnjim planom razvoja prenosne mreže. U diskusiji je naglašeno da je za ovu potrebu obezbijeđen grant EU u iznosu od 5,8 miliona eura (kao dio granta za Trans Balkanski koridor od 25 miliona eura), što znači da neće postojati trošak CGES-a, odnosno neće biti refleksija na tarifu krajnjih kupaca električne energije. Na ovaj način, biće precizno razdvojena infrastruktura koja je sastavni dio projekta VE i infrastrukture koja je sastavni dio planova razvoja prenosne mreže u Crnoj Gori.

Usvojena je Informacija o pripremama registarskog Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, sa prijedlogom mjera za unaprjeđenje stanja. U Informaciji se ukazuje na preduslove koje je neophodno ispuniti, kako bi se omogućilo sprovođenje Popisa korišćenjem administrativnih registara/evidencija. U raspravi je navedeno da će se realizacijom projektnih zadataka koji su definisani ovom Informacijom, stvoriti osnova za ocjenu primjenljivosti metoda prikupljanja podataka o stanovništvu na bazi registara, što će poslužiti kao osnova za donošenje konačne odluke o načinu prikupljanja podataka za potrebe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine.

Vlada je donijela Deklaraciju o posvećenosti povjerenju u zvaničnu statistiku (Commitment of Cofidence). Usvajanjem Deklaracije Vlada se obavezuje da: u potpunosti poštuje međunarodne i evropske standarde o kvalitetu statističkih podataka, posebno principa Kodeksa prakse evropske statistike; garantuje profesionalnu nezavisnost statističke institucije, promoviše je u javnosti i štiti od bilo koje sumnje u njenu vjerodostojnost; obezbijedi kvalitetne podatke iz administrativnih izvora i registara, kako bi se kontinuirano poboljšavao kvalitet i obuhvat zvanične statistike, te da o svemu navedenom izvještava Evropsku komisiju na godišnjem nivou.

Zaključujući sjednicu, predsjednik Duško Marković je obavijestio Vladu da je prihvatio ostavku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića.
  
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?