Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 64. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
  
  
Влада Црне Горе је данас одржала 64. сједницу којом је предсједавао предсједник Душко Марковић.

У циљу даљег унапређења јавне управе, Влада је донијела Уредбу о измјенама допуни Уредбе о канцеларијском пословању органа државне управе. Измјене се односе на усклађивање са новим Законом о управном поступку и са прописима о електронској управи, електронском документу, електронској идентификацији и електронском потпису. Поред тога, прописана је јединствена форма акта који органи државне управе користе у службеној преписци.

Влада је усвојила Информацију о реализацији пројекта изградње вјетроелектране на Крнову и прихватила Анекс бр. 6 Уговора о закупу земљишта и изградњи вјетроелектране на локалитету Крново. Анексом ће се, у складу са Законом о енергетици, обезбиједити услови за закључење уговора између инвеститора и Оператора преносног система о откупу дијела инфраструктуре коју је инвеститор изградио, а која је предвиђена десетогодишњим планом развоја преносне мреже. У дискусији је наглашено да је за ову потребу обезбијеђен грант ЕУ у износу од 5,8 милиона еура (као дио гранта за Транс Балкански коридор од 25 милиона еура), што значи да неће постојати трошак ЦГЕС-а, односно неће бити рефлексија на тарифу крајњих купаца електричне енергије. На овај начин, биће прецизно раздвојена инфраструктура која је саставни дио пројекта ВЕ и инфраструктуре која је саставни дио планова развоја преносне мреже у Црној Гори.

Усвојена је Информација о припремама регистарског Пописа становништва, домаћинстава и станова 2021. године, са приједлогом мјера за унапрјеђење стања. У Информацији се указује на предуслове које је неопходно испунити, како би се омогућило спровођење Пописа коришћењем административних регистара/евиденција. У расправи је наведено да ће се реализацијом пројектних задатака који су дефинисани овом Информацијом, створити основа за оцјену примјенљивости метода прикупљања података о становништву на бази регистара, што ће послужити као основа за доношење коначне одлуке о начину прикупљања података за потребе Пописа становништва, домаћинстава и станова 2021. године.

Влада је донијела Декларацију о посвећености повјерењу у званичну статистику (Цоммитмент оф Цофиденце). Усвајањем Декларације Влада се обавезује да: у потпуности поштује међународне и европске стандарде о квалитету статистичких података, посебно принципа Кодекса праксе европске статистике; гарантује професионалну независност статистичке институције, промовише је у јавности и штити од било које сумње у њену вјеродостојност; обезбиједи квалитетне податке из административних извора и регистара, како би се континуирано побољшавао квалитет и обухват званичне статистике, те да о свему наведеном извјештава Европску комисију на годишњем нивоу.

Закључујући сједницу, предсједник Душко Марковић је обавијестио Владу да је прихватио оставку министра европских послова Александра Андрије Пејовића.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?