Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brigu o šumama potvrđuju ostvareni rezultati na unapređenju sistema gazdovanja šumama

Objavljeno: 22.03.2018. 01:21 Autor: MPRR

MPRR

Vlada Crne Gore brine o šumama, kao značajnom ekološkom, socijalnom i ekonomskom resursu, što je i potvrđeno aktivnostima koje su realizovane u prethodnom periodu, gdje su sprovedene odluke i mjere dale niz pozitivnih rezultata u oblasti unapređenja djelovanja institucija u šumarstvu i na planu bolje valorizacije šumskih resursa u Crnoj Gori. Ali, za ostvarivanje još boljih rezultata i očuvanje šumskih resursa za buduće generacije u Crnoj Gori, potrebna je pojačana briga, zajedničke aktivnosti i doprinos svih činilaca društva, kako nadležnih institucija, tako i civilnog sektora, ali i svakog pojedinca.

Na okruglom stolu održanom danas u PKCG povodom 21. marta – Svjetskog dana šuma, generalni direktor Direktorata za šumarstvo i drvnu industriju Adem Fetić istakao je da su napori u prethodnom periodu bili usmjereni u pravcu obuzdavanja enormnog izvoza drvnih sortimenata kao sirovine za drvnu industriju, što je i učinjeno početkom prošle godine donošenjem Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata. Efekti ove odluke, ali i drugih aktivnosti koje su preduzete, prema riječima Fetića, uticali su na smanjenje bespravnih sječa i pritiska na šumu.

„Rezultat odluke bilo je i potpuno zaustavljanje izvoza trupaca i ogrijevnog drveta, odnosno značajno povećanje izvoza rezane građe i drvnog peleta. Rezultat ove mjere je i stabilizovana ponuda industrijskog drveta domaćoj drvnoj industriji, kao i ponuda i cijena ogrijevnog drveta namijenjenog stanovništvu“, kazao je Fetić. Konkretno: u 2017. godini je 39 puta manji izvoz trupaca nego  prethodne godine, a 54 puta manji nego 2015. godine; u 2017. godini izvoz ogrijevnog drveta je 75 odsto manji nego u 2016. i 2015; u 2017. godini 2,67 miliona eura je veći izvoz peleta u odnosu na 2016; u 2017. godini 3,58 miliona eura veći izvoz odrađenog drveta nego u prethodnoj godini.

Generalni direktor Direktorata za šumarstvo je dodao i da su pojačane kontrole praćenja realizacije koncesionih ugovora. „Unapređena je evidencija praćenja, obračuna i naplate naknada po osnovu korišćenja šuma i obezbijeđene su garancije za dobro izvršenje ugovora o korišćenju šuma“, kazao je Fetić, što je rezultiralo da su u 2017. godini povećani i prihodi po osnovu korišćenja šuma za 800.000€. 

Fetić je podsjetio da je u okviru nastavka reformi u ovoj oblasti, na bazi studija pripremljenih uz podršku Svjetske Banke, u toku međunarodni tender za izbor konsultantske kuće, odnosno tima eksperata koji će u saradnji sa Ministarstvom uraditi reorganizaciju koncepta dosadašnjeg načina korišćenja šuma, uključujući organizacioni i zakonodavni okvir, procjene fiskalnog uticaja na privredu i građane i definisanje finansiranja sektora šumarstva.

„Ovaj model u osnovi podrazumijeva sveobuhvatno drugačiji odnos prema šumi“, kazao je Fetić dodajući da pojačana briga za stanje i budućnost šuma mora da bude zajednika aktivnost svih činilaca, kako nadležnih institucija, tako i civilnog sektora, ali i svakog pojedinca.

Osim teme održivog korišćenja šuma, učesnici okruglog stola koje je Ministarstvo poljoprivrede organizovalo u saradnji sa NVO koje se bave zaštitom životne sredine, učesnici skupa su diskutovali na temu evidentnog negatidnog uticaja klimatskih promjena na stanje šuma, kao i potrebi podizanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja šuma kao jednog od najvažnijih prirodnih resursa na planeti.

Istaknuto je da su posebno ugrožene najvažnije funkcije šume, kao što su su one koje služe kao jedinstven i nezamjenjiv odgovor na smanjenje ugljendioksida u atmosferi kao osnovnog uzročnika pojačanih efekata staklene bašte, odnosno globalnog zagrijavanja. Posebno je potencirana potreba zajedničkih napora u suočavanju sa sve većim rizicima od pojave šumskih požara.

Predstavnica NVO Green Home, Nataša Kovačević,  istakla je potrebu bolje zaštite šuma od devastacije, naglašavajući značaj podizanja svijesti o potrebi zaštite ovog resursa.

Predstavnik NVO „Zeleni Radosav Nikčevič  naglasio je potrebu  uvođenja integrisanog sistema gazdovanja šumama, i jačanja kadrova, posebno u dijelu obrazovanja u šumarskoj struci.

Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici zavoda za hidrometereologiju i seizmologiju u Nacionalnih parkova Crne Gore.

Snimci CZIP-a su rezultat laičkog shvatanja

Povodom satelitskih snimaka koje je danas povodom Svjetskog dana šuma objavio Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), uz konstataciju da se iz svemira vidi kako se upravlja šumama u Crnoj Gori, ističemo da odslikavaju laičko shvatanje šumarstva.  

Naime, snimci koji su objavljeni mogu ukazivati na degradaciju usljed različitih faktora. Šumski požari i uticaj vjetrova mogu izazvati devastaciju šuma na većim površinama, a jedina mjera koja slijedi u takvim slučajevima je sječa šuma. Naravno da će takvi zahvati biti vidljivi ne samo iz vazduha, nego i sa kopna. Sječe šuma sa radikalnijim zahvatima mogu biti i planske mjere u slučajevima rekonstrukcije izdanačkih i visokih degradiranih šuma. Iznad Njemačke i Austrije ćete uočiti značajno radikalnije zahvate i čiste sječe na velikim površinama, pa niko ne govori o tome da te države devastiraju svoje šume. Problem je, ako takvo stanje potraje u kontinuitetu, a mjere obnavjanja izostanu. Tada se tek može govoriti o uništavanju šuma.

U svakom slučaju, ne isključujemo postojanje bespravnih sječa kao pojava, ali se ni u kom slučaju, samo kroz tu pojavu, opšte stanje šuma ne može ocjenjivati kao devastirajuće i katastrofalno.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?