Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Rezultati reforme pravosuđa daju presudan doprinos evropskom putu Crne Gore

Objavljeno: 26.03.2018. 20:20 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu   
      
           

Vladavina prava je oblast koja daje tempo ukupnom uspjehu reformi u Crnoj Gori i nema sumnje da je to i najzahtjevniji poduhvat čitavog društva koje teži evropskim integracijama, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, predstavljajući ključne rezultate reforme crnogorskog pravosuđa na okruglom stolu “Reforma pravosuđa u Crnoj Gori - dostignuća, izazovi i perspektive“.

Potpredsjednik Pažin je naglasio da nemjerljiv doprinos vladavini prava daju upravo sudovi i sudije dosljednom afirmacijom prava na pravično i javno suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom u razumnom roku. „Pravda je stožerna vrlina svakog društva koje pledira da bude otvoreno, građansko i demokratsko,“ naveo je.

Potpredsjednik je objasnio da je jedan od prioriteta Vlade u narednom trogodišnjem periodu razvijanje alternativnih načina rješavanja sporova kako bi pravda bila dostupnija građanima, a sudovi rasterećeni prevelikog broja predmeta. „U trogodišnjem programu rada Vlade upravo smo alternativne načine rješavanja sporova visoko postavili u agendi svojih obaveza. Medijacija, kao jedan od alternativnih načina rješavanja sporova, već je zaživjela u Crnoj Gori i Centar za posredovanje, posebno u zadnje vrijeme, bilježi vrlo zapažene rezultate,“ rekao je Potpredsjednik. 

Naglasio je da Crna Gora mora postići ubjedljive rezultate u refomi pravosuđa, kako bi podstakla Savjet Evropske unije da odredi mjerila za konačno zatvaranje poglavlja 23 i 24, što će označiti početak završne faze procesa pristupanja Evropskoj uniji. „Svakako da će to predstavljati dodatno osnaženje na istrajavanju crnogorskog društva za ulazak u Evropsku uniju, koja je prije svega zajednica evropskih vrijednosti koje i mi baštinimo u Crnoj Gori kao naš zajednički evropski identitet,“ zaključio je Potpredsjednik.

Okrugli sto na temu „Reforma pravosuđa u Crnoj Gori - dostignuća, izazovi i perspektive“ organizuje Ministarstvo pravde u saradnji sa Evropskom unijom i Savjetom Evrope.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?