Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Резултати реформе правосуђа дају пресудан допринос европском путу Црне Горе

Објављено: 26.03.2018. 20:20 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu   
      
           

Владавина права је област која даје темпо укупном успјеху реформи у Црној Гори и нема сумње да је то и најзахтјевнији подухват читавог друштва које тежи европским интеграцијама, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин, представљајући кључне резултате реформе црногорског правосуђа на округлом столу “Реформа правосуђа у Црној Гори - достигнућа, изазови и перспективе“.

Потпредсједник Пажин је нагласио да немјерљив допринос владавини права дају управо судови и судије досљедном афирмацијом права на правично и јавно суђење пред независним и непристрасним судом у разумном року. „Правда је стожерна врлина сваког друштва које пледира да буде отворено, грађанско и демократско,“ навео је.

Потпредсједник је објаснио да је један од приоритета Владе у наредном трогодишњем периоду развијање алтернативних начина рјешавања спорова како би правда била доступнија грађанима, а судови растерећени превеликог броја предмета. „У трогодишњем програму рада Владе управо смо алтернативне начине рјешавања спорова високо поставили у агенди својих обавеза. Медијација, као један од алтернативних начина рјешавања спорова, већ је заживјела у Црној Гори и Центар за посредовање, посебно у задње вријеме, биљежи врло запажене резултате,“ рекао је Потпредсједник. 

Нагласио је да Црна Гора мора постићи убједљиве резултате у рефоми правосуђа, како би подстакла Савјет Европске уније да одреди мјерила за коначно затварање поглавља 23 и 24, што ће означити почетак завршне фазе процеса приступања Европској унији. „Свакако да ће то представљати додатно оснажење на истрајавању црногорског друштва за улазак у Европску унију, која је прије свега заједница европских вриједности које и ми баштинимо у Црној Гори као наш заједнички европски идентитет,“ закључио је Потпредсједник.

Округли сто на тему „Реформа правосуђа у Црној Гори - достигнућа, изазови и перспективе“ организује Министарство правде у сарадњи са Европском унијом и Савјетом Европе.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?