Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Konkurentnost malih i srednjih preduzeća za sveobuhvatan razvoj crnogoske privrede

Objavljeno: 27.03.2018. 22:11 Autor: Ministarstvo ekonomije
Konkurentska sposobnost malih i srednjih preduzeća predstavlja osnov za uspješno tržišno pozicioniranje nacionalne ekonomije na svjetskoj sceni. Iz tog razloga, preporuke Akta o malim preduzećima (Small Business Act – SBA) služiće kao polazna osnova za kreiranje svih strateških dokumenata koja u sebi prepoznaju značaj razvoja politika MSP, kazao je generalni direktor za investicije, podršku malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima Radosav Babić.

m
Predstavnici Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) borave danas u posjeti Crnoj Gori, u okviru koje se održava niz bilateralnih sastanaka između predstavnika svih relavantnih državnih institucija, NVO i biznis organizacija iz država Jugoistočne Evrope.

Otvarajući uvodni sastanak današnjih susreta, Babić je kazao da princip na kome počiva ovaj Akt - „Misli prvo o malima“, treba da obezbijedi da se u svim segmentima vođenja ekonomske politike prvo polazi od potreba malih i srednjih preduzeća i efekata koje će novi propisi, zakonski akti, strateška dokumenta i predložene mjere imati na njih.

„U okviru reformskih procesa i približavanja Crne Gore EU tržištu, od Crne Gore kao države se očekuje strateško djelovanje u cilju stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta za razvoj malog i srednjeg biznisa, smanjenja administrativnih barijera i stvaranja uslova za olakšano poslovanje privrednika. To ujedno znači i podizanje kapaciteta državne i lokalne administracije u cilju informisanosti privrednika o potrebnim koracima za otpočinjanje i razvoj biznisa, jačanju usluga poslovnog savjetovanja, kao i kreiranju finansijskih i nefinansijskih programa podrške za razvoj biznisa“, kazao je Babić.

Na ovaj način, kako je dodao, doprinjeće se jačanju konkurentnosti crnogorskih malih i srednjih preduzeća na nacionalnom i evropskom tržištu, većoj izvoznoj orjentisanosti i unapređenju njihovih inovativnih aktivnosti.
Rukovodilac OECD sektkra za Jugoistočnu Evropu Maržena Kisielewska kazala je da na osnovu presjeka trenutnog stanja obrade podataka, Crna Gora nastavlja da slijedi evropski put u pogledu ekonomskog i privrednog razvoja.
„I uspješno usklađuje svoje politike sa ključnim evropskim dokumentima iz oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća, uz zalaganje za dalji razvoj privatnog sektora“, kazala je Kisielewska.

Akt o malim preduzećima (Small Business Act) definiše 10 principa politike MSP (poslovni ambijent, stečaj i druga šansa, pružanje poslovnih usluga, pristup finansijama, zelena ekonomija, internacionalizacija, inovacije, javne nabavke, preduzetničko učenje, potrebne vještine za mala i srdnja preduzeća) i daje smjernice i najbolje prakse u oblasti podrške razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.


KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?