Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Конкурентност малих и средњих предузећа за свеобухватан развој црногоске привреде

Објављено: 27.03.2018. 22:11 Аутор: Министарство економије
Конкурентска способност малих и средњих предузећа представља основ за успјешно тржишно позиционирање националне економије на свјетској сцени. Из тог разлога, препоруке Акта о малим предузећима (Смалл Бусинесс Ацт – СБА) служиће као полазна основа за креирање свих стратешких докумената која у себи препознају значај развоја политика МСП, казао је генерални директор за инвестиције, подршку малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић.

m
Представници Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) бораве данас у посјети Црној Гори, у оквиру које се одржава низ билатералних састанака између представника свих релавантних државних институција, НВО и бизнис организација из држава Југоисточне Европе.

Отварајући уводни састанак данашњих сусрета, Бабић је казао да принцип на коме почива овај Акт - „Мисли прво о малима“, треба да обезбиједи да се у свим сегментима вођења економске политике прво полази од потреба малих и средњих предузећа и ефеката које ће нови прописи, законски акти, стратешка документа и предложене мјере имати на њих.

„У оквиру реформских процеса и приближавања Црне Горе ЕУ тржишту, од Црне Горе као државе се очекује стратешко дјеловање у циљу стварања повољног пословног амбијента за развој малог и средњег бизниса, смањења административних баријера и стварања услова за олакшано пословање привредника. То уједно значи и подизање капацитета државне и локалне администрације у циљу информисаности привредника о потребним корацима за отпочињање и развој бизниса, јачању услуга пословног савјетовања, као и креирању финансијских и нефинансијских програма подршке за развој бизниса“, казао је Бабић.

На овај начин, како је додао, доприњеће се јачању конкурентности црногорских малих и средњих предузећа на националном и европском тржишту, већој извозној орјентисаности и унапређењу њихових иновативних активности.
Руководилац ОЕЦД секткра за Југоисточну Европу Маржена Кисиелеwска казала је да на основу пресјека тренутног стања обраде података, Црна Гора наставља да слиједи европски пут у погледу економског и привредног развоја.
„И успјешно усклађује своје политике са кључним европским документима из области развоја малих и средњих предузећа, уз залагање за даљи развој приватног сектора“, казала је Кисиелеwска.

Акт о малим предузећима (Смалл Бусинесс Ацт) дефинише 10 принципа политике МСП (пословни амбијент, стечај и друга шанса, пружање пословних услуга, приступ финансијама, зелена економија, интернационализација, иновације, јавне набавке, предузетничко учење, потребне вјештине за мала и срдња предузећа) и даје смјернице и најбоље праксе у области подршке развоју малих и средњих предузећа и предузетништва.


КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?