Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 72. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 12.04.2018. 23:38 Autor: Služba za odnose s javnošću
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
 
 


Vlada je na danas održanoj 72. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za I kvartal 2018. godine.

Usvojen je i Prvi godišnji izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa 2017-2018.Izvještaj sadrži pregled realizovanih aktivnosti po strateškim ciljevima i detaljan statistički pregled stepena realizacije planiranih mjera u izvještajnom periodu. U periodu 1. januar 2017. - 31. decembar 2017. godine od ukupno 137 dospjelih aktivnosti realizovane su 24 aktivnosti - 17,52 odsto, 110 aktivnosti, odnosno 80,29 odsto se realizuje u kontinuitetu, djelimično su realizovane 2 aktivnosti tj. 1,46 odsto, dok je jedna aktivnost (0,73 odsto) nerealizovana.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva nacionalne odbrane Republike Grčke u vezi saradnje u okviru Atinskog međunarodnog koordinacionog centra za pomorski strateški transport (AMSCC). Crna Gora potrebe za obezbjeđivanjem strateškog transporta radi učešća u međunarodnim misijama, operacijama i vježbama ispunjava u okviru odgovarajućih bilateralnih i multilateralnih sporazuma i ugovora sa partnerskim zemljama i organizacijama. Članstvo Ministarstva odbrane Crne Gore u ovoj organizaciji bi pomoglo dostizanju cilja sposobnosti „Strateški transport nacionalnih snaga“, koji je definisan Planom integracije Crne Gore u NATO. Članstvo Ministarstva odbrane u AMSCC-u, kao i usluge koje AMSCC pruža, su besplatni.

Donijeta je Uredba o visini novčane pomoći za stranca koji traži međunarodnu zaštitu i azilanta i stranca pod supsidijarnom zaštitom. Uredbom je utvrđeno da se strancu koji traži međunarodnu zaštitu može, u ostvarivanju prava na prihvat, odobriti novčana pomoć u iznosu od 50 eura, dok traje prihvat. Pored toga, azilant i stranac pod supsidijarnom zaštitom ima pravo na mjesečnu novčanu pomoć koja iznosi za: pojedinca 66,68 eura; porodicu sa dva člana 80,08 eura; porodicu sa tri člana 96,11 eura; porodicu sa četiri člana 113,47 eura i porodicu sa pet i više članova 126,77 eura.

U cilju izgradnje novih proizvodnih kapaciteta i privlačenja stranih direktnih investicija, Vlada je donijela Odluku o izradi Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Industrijska zona KAP-a” - za prostor UP8. U vrijeme izrade i donošenja važećeg Detaljnog urbanističkog plana „Industrijska zona KAP-a“ iz 2008. godine važili su drugačiji propisi koji se tiču indeksa izgrađenosti industrijskih zona koji su se pokazali kao neodrživi za industrijsku zonu i ne omogućava nove investicije i izgradnju novih sadržaja. Osnovni cilj izmjena i dopuna plana je povećanje vrijednosti industrijske proizvodnje u smislu viših faza prerade. Naglašeno je da se planirane investicije mogu realizovati samo uz poštovanje visokih savremenih ekoloških standarda i primjenu novih tehnologija, u skladu sa domaćim zakonodavstvom i evropskim direktivama iz oblasti zaštite prostora.

Donijeta je i Odluka o izradi Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Industrijska zona KAP-a” - za prostor UP1 i UP3, čime će se stvoriti uslovi da se na neizgrađenom prostoru oforme novi pogoni i postrojenja koja bi nesmetano radila, uz investiranje u nove uređaje kako bi se stanje životne sredine konrolisalo putem zakonski propisanih normi. Postrojenja u okviru kompleksa Kombinata aluminijuma izgrađena su po starijoj tehnologiji, pa se nametnula potreba za revitalizacijom nekih postojećih postrojenja i modernizacijom (dogradnjom novih postrojenja) sa ciljem da se eliminišu ili umanje negativni uticaji na životnu sredinu.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Komisije za koncesije za 2017. godinu. Izvještaj, koji će biti upućen Skupštini, sadrži pregled svih aktuelnih ugovora o koncesijama sa svim podacima o statusu.

Usvojen je i Izvještaj o radu Savjeta za saradnju sa iseljenicima za 2017. godinu.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?