Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 72. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 12.04.2018. 23:38 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
 
 


Влада је на данас одржаној 72. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић усвојила Извјештај о реализацији Програма рада Владе Црне Горе за И квартал 2018. године.

Усвојен је и Први годишњи извјештај о реализацији мјера из Акционог плана за имплементацију Стратегије реформе правосуђа 2017-2018.Извјештај садржи преглед реализованих активности по стратешким циљевима и детаљан статистички преглед степена реализације планираних мјера у извјештајном периоду. У периоду 1. јануар 2017. - 31. децембар 2017. године од укупно 137 доспјелих активности реализоване су 24 активности - 17,52 одсто, 110 активности, односно 80,29 одсто се реализује у континуитету, дјелимично су реализоване 2 активности тј. 1,46 одсто, док је једна активност (0,73 одсто) нереализована.

Влада је усвојила Информацију о закључивању Меморандума о разумијевању између Министарства одбране Црне Горе и Министарства националне одбране Републике Грчке у вези сарадње у оквиру Атинског међународног координационог центра за поморски стратешки транспорт (АМСЦЦ). Црна Гора потребе за обезбјеђивањем стратешког транспорта ради учешћа у међународним мисијама, операцијама и вјежбама испуњава у оквиру одговарајућих билатералних и мултилатералних споразума и уговора са партнерским земљама и организацијама. Чланство Министарства одбране Црне Горе у овој организацији би помогло достизању циља способности „Стратешки транспорт националних снага“, који је дефинисан Планом интеграције Црне Горе у НАТО. Чланство Министарства одбране у АМСЦЦ-у, као и услуге које АМСЦЦ пружа, су бесплатни.

Донијета је Уредба о висини новчане помоћи за странца који тражи међународну заштиту и азиланта и странца под супсидијарном заштитом. Уредбом је утврђено да се странцу који тражи међународну заштиту може, у остваривању права на прихват, одобрити новчана помоћ у износу од 50 еура, док траје прихват. Поред тога, азилант и странац под супсидијарном заштитом има право на мјесечну новчану помоћ која износи за: појединца 66,68 еура; породицу са два члана 80,08 еура; породицу са три члана 96,11 еура; породицу са четири члана 113,47 еура и породицу са пет и више чланова 126,77 еура.

У циљу изградње нових производних капацитета и привлачења страних директних инвестиција, Влада је донијела Одлуку о изради Измјена и допуна Детаљног урбанистичког плана „Индустријска зона КАП-а” - за простор УП8. У вријеме израде и доношења важећег Детаљног урбанистичког плана „Индустријска зона КАП-а“ из 2008. године важили су другачији прописи који се тичу индекса изграђености индустријских зона који су се показали као неодрживи за индустријску зону и не омогућава нове инвестиције и изградњу нових садржаја. Основни циљ измјена и допуна плана је повећање вриједности индустријске производње у смислу виших фаза прераде. Наглашено је да се планиране инвестиције могу реализовати само уз поштовање високих савремених еколошких стандарда и примјену нових технологија, у складу са домаћим законодавством и европским директивама из области заштите простора.

Донијета је и Одлука о изради Измјена и допуна Детаљног урбанистичког плана „Индустријска зона КАП-а” - за простор УП1 и УП3, чиме ће се створити услови да се на неизграђеном простору оформе нови погони и постројења која би несметано радила, уз инвестирање у нове уређаје како би се стање животне средине конролисало путем законски прописаних норми. Постројења у оквиру комплекса Комбината алуминијума изграђена су по старијој технологији, па се наметнула потреба за ревитализацијом неких постојећих постројења и модернизацијом (доградњом нових постројења) са циљем да се елиминишу или умање негативни утицаји на животну средину.

Влада је усвојила Извјештај о раду Комисије за концесије за 2017. годину. Извјештај, који ће бити упућен Скупштини, садржи преглед свих актуелних уговора о концесијама са свим подацима о статусу.

Усвојен је и Извјештај о раду Савјета за сарадњу са исељеницима за 2017. годину.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?