Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana konferencija o „Trgovinskim olakšicama u CEFTA regionu ka zajedničkom EU tržištu”

Objavljeno: 03.05.2018. 16:24 Autor: Ministarstvo ekonomije
Privredna komora Crne Gore i Vlada Crne Gore, su u saradnji sa Evropskom komisijom, organizovali konferenciju „Trgovinskim olakšicama u CEFTA regionu ka zajedničkom EU tržištu”.

Konferenciju su otvorili ministarka ekonomije Dragica Sekulić, predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović i direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić.

Na skupu su prezentovane obaveze koje su propisane Sporazumom o trgovinskim olakšicama STO, Dodatnim protokolom 5 uz CEFTA 2006, kao i one iz procesa EU integracija. Iskazano je očekivanje da će implementacija mjera trgovinskih olakšica značajno smanjiti netarifne barijere, te da će doprinijeti intraregionalnom povezivanju privrednika. Njihovom punom primjenom troškovi trgovine će biti smanjeni za 14,3%, što je veća ušteda nego kada bi se carinske stope između članica STO potpuno ukinule. U konačnom, rezultat bi trebalo da se ogleda u poboljšanju konkurentnosti i efikasnosti, kako privatnog, tako i javnog sektora, što znači i poboljšanje ukupnog kvaliteta života.


Kompletnu informaciju možete pročitati na sajtu Privredne komore Crne Gore.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?