Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана конференција о „Трговинским олакшицама у ЦЕФТА региону ка заједничком ЕУ тржишту”

Објављено: 03.05.2018. 16:24 Аутор: Министарство економије
Привредна комора Црне Горе и Влада Црне Горе, су у сарадњи са Европском комисијом, организовали конференцију „Трговинским олакшицама у ЦЕФТА региону ка заједничком ЕУ тржишту”.

Конференцију су отворили министарка економије Драгица Секулић, предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић и директор ЦЕФТА Секретаријата Емир Ђикић.

На скупу су презентоване обавезе које су прописане Споразумом о трговинским олакшицама СТО, Додатним протоколом 5 уз ЦЕФТА 2006, као и оне из процеса ЕУ интеграција. Исказано је очекивање да ће имплементација мјера трговинских олакшица значајно смањити нетарифне баријере, те да ће допринијети интрарегионалном повезивању привредника. Њиховом пуном примјеном трошкови трговине ће бити смањени за 14,3%, што је већа уштеда него када би се царинске стопе између чланица СТО потпуно укинуле. У коначном, резултат би требало да се огледа у побољшању конкурентности и ефикасности, како приватног, тако и јавног сектора, што значи и побољшање укупног квалитета живота.


Комплетну информацију можете прочитати на сајту Привредне коморе Црне Горе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?