Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kopenhagen: “ Rodna ravnopravnost – otvaranje puteva za pokretanje Strategije Savjeta Evrope za rodnu ravnopravnost 2018-2023“

Objavljeno: 07.05.2018. 15:48 Autor: PR služba

Na konferenciji “ Rodna ravnopravnost – otvaranje puteva  za pokretanje Strategije Savjeta Evrope za rodnu ravnopravnost 2018-2023“, koja je održana u Kopenhagenu, Danska, 3- 4. maja, u okviru danskog presjedavanja Komitetom ministara Savjeta Evrope, Biljana Pejović, načelnica za poslove rodne ravnopravnosti, istakla je aktuelna dešavanja u oblasti rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori.

Ona je tom prilikom  predstavila dosadašnje rezultate spovođenja politike jednakih mogućnosti, naročito u oblasti političke participacije i suzbijanja i zaštite od nasilja  nad ženama i djevojčicama. 

Konferencija je bila prilika da se razmijene mišljenja o trenutnim i novim izazovima koji su smetnja za bolji napredak u postizanju potpune ravnopravnosti polova kroz implementaciju nove strategije.

U okviru posebnih panela, akcenat je stavljen na Konvenciju Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici – tzv. Istanbulsku konvenciju, položaj žena u donošenju odluka, te generalno ostvarivanje  ljudskih prava žena i djevojčica.

Razgovarano je o statusnim i drugim pitanjima od važnosti za izbjeglice, te pitanjima rješavanja azila koji traže žene i djevojčice, rodnim  stereotipima  i seksizmu, kao i na ulozi muškaraca u agendi rodne ravnopravnosti.

Konferenciju je uveličala princeza Danske, a obraćanja su imali/le brojni eksperti/kinje iz oblasti rodne ravnopravnosti, ljudskih prava, zemalja članica Savjeta Evrope.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?