Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović: Usvojen Predlog zakona o saradnji CG sa dijasporom

Objavljeno: 10.05.2018. 21:15 Autor: Služba za odnose s javnošću
  
Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom – iseljenicima.

U izjavi za medije nakon sjednice direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović saopštio je javnosti da se pomenutim zakonom nastoji obezbijediti što kvalitetnija i sveobuhvatna saradnja Crne Gore sa dijasporom. 
  
„Naime, po Programu rada Vlade za 2018. godinu planirano je donošenje Predloga ovog zakona kojim će se kvalitetnije i sveobuhvatnije odrediti način ostvarivanja saradnje Crne Gore sa svojom dijasporom, kao i sva druga pitanja od značaja za ostvarivanje njihovih prava i interesa“- rekao je Mitrović, podsjetivši da je važeći Zakon o saradnji Crne Gore sa iseljenicima usvojen 2015. godine.

„Usvajanje ovog zakona u prethodne dvije godine rezultiralo je nizom unapređenja na planu jačanja odnosa Crne Gore sa dijasporom. Osnovan je Savjet za saradnju sa iseljenicima, kao savjetodavno tijelo Vlade Crne Gore.

 Takođe, organizovana je manifestacija Dana iseljenika, koja će postati tradicionalna. Dodijeljene su prve nagrade iseljenicima i organizacijama dijaspore. Započeto je izdavanje iseljeničke knjižice, koja predstavlja jednu vrstu isprave koja izgledom podsjeća na crnogorski pasoš, a izdaje se iseljenicima koji nemaju crnogorsko državljanstvo. Uređena je web aplikacija sa evidenciju dijaspore, organizovana je naučna konferencija na kojoj je učestvovalo trideset i pet naših naučnika iz dijaspore“- rekao je direktor Uprave za dijasporu.

Mitrović je naglasio da je Predlog novog zakona zadržao građanski duh i stav o potrebi uvažavanja jednakog statusa dijaspore i iseljenika i svih iseljeničkih grupacija iz Crne Gore.
    
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU  VLADE CRNE GORE  
   
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?