Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Директор Управе за дијаспору Предраг Митровић: Усвојен Предлог закона о сарадњи ЦГ са дијаспором

Објављено: 10.05.2018. 21:15 Аутор: Служба за односе с јавношћу
  
Влада је на данашњој сједници утврдила Предлог закона о сарадњи Црне Горе са дијаспором – исељеницима.

У изјави за медије након сједнице директор Управе за дијаспору Предраг Митровић саопштио је јавности да се поменутим законом настоји обезбиједити што квалитетнија и свеобухватна сарадња Црне Горе са дијаспором. 
  
„Наиме, по Програму рада Владе за 2018. годину планирано је доношење Предлога овог закона којим ће се квалитетније и свеобухватније одредити начин остваривања сарадње Црне Горе са својом дијаспором, као и сва друга питања од значаја за остваривање њихових права и интереса“- рекао је Митровић, подсјетивши да је важећи Закон о сарадњи Црне Горе са исељеницима усвојен 2015. године.

„Усвајање овог закона у претходне двије године резултирало је низом унапређења на плану јачања односа Црне Горе са дијаспором. Основан је Савјет за сарадњу са исељеницима, као савјетодавно тијело Владе Црне Горе.

 Такође, организована је манифестација Дана исељеника, која ће постати традиционална. Додијељене су прве награде исељеницима и организацијама дијаспоре. Започето је издавање исељеничке књижице, која представља једну врсту исправе која изгледом подсјећа на црногорски пасош, а издаје се исељеницима који немају црногорско држављанство. Уређена је web апликација са евиденцију дијаспоре, организована је научна конференција на којој је учествовало тридесет и пет наших научника из дијаспоре“- рекао је директор Управе за дијаспору.

Митровић је нагласио да је Предлог новог закона задржао грађански дух и став о потреби уважавања једнаког статуса дијаспоре и исељеника и свих исељеничких групација из Црне Горе.
    
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ  ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ  
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?