Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ljekari su nosioci napretka i najzahtjevnijih zadataka

Objavljeno: 31.05.2018. 18:48 Autor: Ministarstvo zdravlja
Nosioci napretka u zdravstvu su ljekari i medicinski radnici koji su ujedno i nosioci najzahtjevnijih zadataka i izazova na svim nivoima zdravstvene zaštite, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.
On je, otvarajući petu Medical konferenciju, koja se odžava u Bečićima, posebno zahvalio doktorima, koji su, kako je kazao, najvažniji u najvažnijem sistemu, a to je zdravstvo. 
„U najvažnijem poslu su i najbolji među nama, najpredaniji svojoj profesiji, čija se svakodnevna briga o ljudskim životima i njihovo spašavanje podrazumijeva, a najmanja greška postavlja na stub srama, rugla i besomučnog rastrzanja na sva zvona“, rekao je Hrapović.
Kao posebnu vrijednost za sistem i građane istakao je povratak velikog broja ljekara sa specijalizacije.
„Posebno me raduje što će svi segmenti zdravstvene zaštite biti ojačani krajem godine, kada se sa specijalističkog usavršavanja vraća oko 50 ljekara, dok će se taj broj 2019. udvostručiti, pa ćemo ubrzo imati značajno veći broj stručnog kadra, koji će brinuti o zdravlju pacijenata“.
 
Ministarstvo zdravljaNabavka savremene medicinske opreme prioritet je države, jasan je Hrapović, koji podsjeća da je samo za potrebe Kliničkog centra nabavljen najsavremeniji angiografski aparat, dvije magnetne rezonance, linearni akcelerator, gama kamera.
„Samo oni koji nemaju dobre namjere, mogu zatvarati oči pred ulaganjem od oko 3,1 miliona eura za adaptaciju i renoviranje zdravstvenih objekata tokom prošle godine i 12 miliona opredijeljenih za nabavku savremene medicinske opreme. Već je izvjesno i da ćemo obezbijediti međunarodno finansiranje za izgradnju dva nova objekta u kojima će biti smještene klinike za psihijatriju, infektivne i kožne bolesti. Investicijom vrijednom oko 7 miliona eura, nakon više decenija obezbijedićemo savremene uslove za tretman ovih pacijenta, kao i savremene uslove za rad medicinskih radnika u tim ustanovama“.
Hrapović je kazao da se srovođenje reformi u zdravstvu odvija nekada bržom, nekada slabijom dinamikom, ali da su pravi put koje je trasirala zdravstvena politika prepoznali građani, koji, prema istraživanjima, u kontinuitetu iskazuju rast povjerenja u zdravstveni sistem.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?