Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obilježen Međunarodni dan žena sa sela

Objavljeno: 15.10.2018. 20:18 Autor: Maja Jović
Povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana žena sa sela i Svjetskog dana pješačenja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, podržalo biciklistički klub „Perun“ iz Nikšića koji već četvrtu godinu organizuje pješačku turu u zaštićenom području park šume Trebjesa i obilazak Gradske pijace.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava kontinuirano preduzima aktivnosti za postizanje potpune afirmacije žena iz ruralnih područja. Kroz saradnju sa međunarodnim organizacijama i institucijama, Ministarstvo sprovodi programe obuke i seminare za ekonomsko osnaživanje žena u našem društvu, bilo da započinju svoje biznise, ili da im je edukativna podrška potrebna da bi se radno angažovale.

Cilj ovogodišnje manifestacije je pored isticanja važnosti uloge žena iz ruralnih područja te su je stim u vezi upriličen obilazak žena preduzetnica koje su izložile svoje proizvode na štandovima.

Klub je kroz projekat obezbijedio prigodne poklone, pa su učenici/e iz Osnovne škole “Mileva Lajović Lalatović” i djeca iz JPU “Kosovka djevojka” i “Dragan Kovačević” ženama preduzetnicama uručili prigodne poklone, dok su mališani iz vrtića za njih pripremili čestitke.

Doprinos žena sa sela društvu je značajan, ali iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te opstanku svojih porodica, njihova uloga nije dovoljno promovisana. U isto vrijeme, kvalitet života žena na selu, u najvećem broju slučajeva, je loš zbog neobrazovanosti, nedostupnosti informacija, loše infrastrukture, nedostatka slobodnog vremena, podređenog položaja u domaćinstvu uz neadekvatan pristup servisima.

Obilježavanjem ovog međunarodnog praznika želi da se ukaže na težak položaj žena u ruralnim sredinama i na probleme sa kojima se one svakodnevno suočavaju.
Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine, tokom IV UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu, te se obilježava svake godine 15. oktobra.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?