Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 100. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 29.11.2018. 23:28 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO: 100. sjednica Vlade Crne Gore (33,1 MB)
    

Vlada Crne Gore je, na danas održanoj 100. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, podržala donošenje Rezolucije povodom 100-godišnjice „Podgoričke skupštine“, koji je Skupštini podnijela grupa poslanika, kao odgovarajućeg akta kojim se izražava politički stav i odnos prema ovom događaju iz prošlosti Crne Gore i istovremeno šalje poruka građanima i nosiocima vlasti, o nužnosti zaštite i očuvanja Crne Gore, kao nezavisne i samostalne države i daljeg jačanja građanskog i demokratskog karaktera crnogorskog društva.

U cilju usaglašavanja sa novim Zakonom o državnoj upravi, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca. Predloženim odredbama uređeno je da se postupak po zahtjevu za međunarodnu zaštitu, kao i poslovi prihvata i smještaja stranca koji traži međunarodnu zaštitu i smještaja azilanata, stranaca sa odobrenom supsidijarnom zaštitom i stranaca sa odobrenom privremenom zaštitom vrši organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, čime su se stvorili formalni uslovi za objedinjavanje nadležnosti za sva lica iz sistema međunarodne zaštite.

Vlada je razmotrila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima koji su Skupštini Crne Gore podnijeli poslanici Jovanka Laličić, Petar Ivanović, Ana Nikolić, Nikola Divanović, Danijel Živković, Andrija Nikolić i zaključila da Skupštini Crne Gore dostavi mišljenje u tekstu koji je pripremilo Ministarstvo vanjskih poslova, a koji je usaglašen sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Usvojena je Informacija o pristupanju Ministarstva odbrane Crne Gore Okvirnom memorandumu o razumijevanju između Saveznog ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke i Oružanih snaga Švedske, u vezi sa saradnjom u misiji Odlučna podrška u Avganistanu za pružanje podrške Komandi za obuku, savjetovanje i asistenciju Sjever i prihvatila Okvirni memorandum i Notu o pristupanju. Usljed promijene karaktera i zadataka misije „Odlučna podrška“, stvorena je potreba za izmjenom pravnog okvira za angažovanje koalicionih snaga u Komandi za obuku, savjetovanje i asistenciju Sjeve, gdje su angažovani i pripadnici Vojske Crne Gore. U skladu sa tim, Okvirnim memorandumom se regulišu pitanja koja se odnose na kontribuciju, komandu i kontrolu, pravila angažovanja, finansijske aspekte, logističku podršku, komunikacije, pružanje zdravstvenih usluga i druga pitanja od značaja za učešće u ovoj misiji.

U okviru redovne komunikacije i razmjene mišljenja sa Skupštinom Crne Gore usvojen je Devetnaesti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period jul - septembar 2018.

Vlada je usvojila Informaciju u vezi dodjele koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke na području KO Bijela, donijela Odluku o dodjeli koncesije i prihvatila Ugovor o koncesiji između Vlade Crne Gore i Konzorcijuma Adriatic Marinas doo i B.V. Holding Maatschappij Damen. Ukupni planirani iznos za investiciju u prve tri godine iznosi 20 miliona eura, pri čemu se koncesionar obavezuje da osigura adaptaciju, rekonstrukciju, izgradnju i opremanje brodogradilišne luke za obavljanje poslova savremene međunarodne luke sa naglaskom na izgradnju i opravku jahti i megajahti, čamaca za odmor i razonodu i sportskih čamaca u periodu od 30 godina. U raspravi je istaknuto da je zajednički strateški cilj u osnovi ovog projekta stvaranje nove održive i profitabilne djelatnosti sa potencijalom za budućnost, u okviru čiste i održive industrije. Nova djelatnost se nadograđuje na viziju Vlade da transformiše zemlju u destinaciju za nautički turizam koja će biti aktivna tokom cijele godine. U skladu sa Poslovnim planom na početku rada kompanije MYS planirano je 35 zaposlenih, a nakon isteka perioda od 5 godina 300 do 400 zaposlenih sa punim radnim vremenom.

Usvojena je Informacija o uspostavljanju elektronske evidencije licenci na portalu e-Uprave. E-Licence predstavljaju posebnu kategoriju elektronskih usluga na portalu e-Uprave, a u skladu sa savremenim trendovima u pružanju usluga, informacije o e-Licencama grupisane su u okviru kategorija životnih oblasti i podoblasti, čime se osnovni pregled vrši na osnovu oblasti interesovanja. Kako bi se realizacija ovog projekta odvijala nesmetanom dinamikom u narednom periodu, Vlada je zadužila sve organe čije su biznis licence objavljene na portalu e-Uprave, da redovno ažuriraju podatke i nastave sa aktivnostima na unapređenju elektronske evidencije licenci.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekta izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo i prihvatila Aneks br. 7 Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane. Aneksom je predviđeno da se Država Crna Gora saglašava da „Masdar Energy” B.V. iz Holandije stekne 49 odsto udjela u Projektnoj kompaniji. Usljed izlaska „Ivicom Holding“ GmbH iz Ugovora, odredbama ovog Aneksa se propisuje da „Akuo Energy” SAS preuzima svaku odgovornost Ivicom-a koja je zaista nastala, a nije izmirena, i onu koja može nastati prije stupanja na snagu Aneksa br. 7 Ugovora. Istaknuto je da „Masdar Energy” B.V. iz Holandije, počev od dana kada se zaključi Aneks br. 7, postaje ugovorna strana u Ugovoru o zakupu zemljišta, i svim njegovim aneksima. Naime, „Akuo Energy” SAS i „Masdar Energy” B.V. će na osnovu ovog Aneksa biti ugovorne strane Ugovora o zakupu zemljišta u svojstvu investitora, pri čemu će biti solidarno odgovorni za obaveze Projektne Kompanije iz, ili u vezi sa Ugovorom o zakupu zemljišta.

Usvojena je Informacija o realizaciji Ugovora o koncesiji po kombinovanom DBOT aranžmanu za istraživanje vodotoka Bistrica i tehno-ekonomsko korišćenje vodnog energetskog potencijala za proizvodnju električne energije u malim hidroelektranama i prihvaćen Aneks br. 4 Ugovora o koncesiji. Aneksom koji je usaglašen između Ministarstva ekonomije i investitora, utvrđeno je da je 31. 12. 2019. godine krajnji rok za završetak faze izgradnje, do kad je Koncesionar dužan da završi izgradnju preostale tri mHE na ovom vodotoku. Konstatovano je da se, zbog radova na rekonstrukciji puta Berane-Kolašin, ograničenje u realizaciji izgradnje preostalih mHE koje su dobile građevinsku dozvolu javilo kao posljedica okolnosti na koje Koncesionar nije mogao uticati, što je uslovilo potrebu da se rokovi iz Ugovora o koncesiji koriguju.

Vlada je usvojila Informaciju o predlogu Finansijskog sporazuma između Vlade Crne Gore i Evropske komisije o Godišnjem akcionom programu za Crnu Goru za 2017. godinu – dio 1 i prihvatila tekst Finansijskog sporazuma kojim se dopunjuju odredbe Okvirnog sporazuma i bliže propisuju finansijske obaveze Unije po pitanju sprovođenja programa IPA 2017. Takođe, Sporazumom se definišu odredbe za povjeravanje zadataka izvršenja budžeta, tj. za indirektno upravljanje planiranim akcijama od strane crnogorskih institucija. Ukupni procijenjeni troškovi programa koji je predmet ovog Finansijskog sporazuma iznose 16.156.529 eura. Ovaj iznos uključuje ukupna opredijeljena sredstva EU i nacionalni doprinos. Ukupni maksimalni doprinos Unije je 13.511.103 eura, dok je obaveza Vlade da, u vidu nacionalnog kofinansiranja, tokom sprovođenja programa obezbijedi ostatak od 2.645.426 eura.

Utvrđena je Lista razvojnih projekata za 2019. godinu. Na predlog resornih ministarstava, Listom su obuhvaćeni projekti iz oblasti turizma, saobraćaja, poljoprivrede, ekonomije, životne sredine, nauke i pravosuđa. U skladu sa odredbama Zakona o strancima, predviđeno je da Sekretarijat za razvojne projekte do 30. novembra tekuće godine, sačini predlog liste razvojnih projekata za narednu godinu jer je propisano da se dozvola za privremeni boravak i rad mimo godišnje kvote može izdati strancu koji je uključen u rad na realizaciji tih projekata.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Odbora direktora Društva sa ograničenom odgovornošću „Skijališta Crne Gore“.

Na predlog Ministartva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Vlada je usvojila Mišljenje da se ne prihvata Amandman poslanika Ranka Krivokapića na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama.

Usvajajući Zapisnik Vlada je verifikovala zaključke donijete bez održavanja sjednice na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, u skladu s članom 10 Uredbe o Vladi Crne Gore. Zaključcima je utvrđen Nacrt izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Sektor 5“ s Programom održavanja javne rasprave, u trajanju od 30 radnih dana i zaduženo o Ministarstvo održivog razvoja i turizma da javnu raspravu organizuje u skladu sa Programom i da nakon toga pripremi i Vladi dostavi predlog izmjena i dopuna DSL.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?