Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 100. сједнице Владе Црне Горе

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

ФОТО: 100. сједница Владе Црне Горе (33,1 МБ)
    

Влада Црне Горе је, на данас одржаној 100. сједници којом је предсједавао потпредсједник за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, подржала доношење Резолуције поводом 100-годишњице „Подгоричке скупштине“, који је Скупштини поднијела група посланика, као одговарајућег акта којим се изражава политички став и однос према овом догађају из прошлости Црне Горе и истовремено шаље порука грађанима и носиоцима власти, о нужности заштите и очувања Црне Горе, као независне и самосталне државе и даљег јачања грађанског и демократског карактера црногорског друштва.

У циљу усаглашавања са новим Законом о државној управи, Влада је утврдила Предлог закона о измјенама Закона о међународној и привременој заштити странаца. Предложеним одредбама уређено је да се поступак по захтјеву за међународну заштиту, као и послови прихвата и смјештаја странца који тражи међународну заштиту и смјештаја азиланата, странаца са одобреном супсидијарном заштитом и странаца са одобреном привременом заштитом врши орган државне управе надлежан за унутрашње послове, чиме су се створили формални услови за обједињавање надлежности за сва лица из система међународне заштите.

Влада је размотрила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о странцима који су Скупштини Црне Горе поднијели посланици Јованка Лаличић, Петар Ивановић, Ана Николић, Никола Дивановић, Данијел Живковић, Андрија Николић и закључила да Скупштини Црне Горе достави мишљење у тексту који је припремило Министарство вањских послова, а који је усаглашен са Министарством унутрашњих послова.

Усвојена је Информација о приступању Министарства одбране Црне Горе Оквирном меморандуму о разумијевању између Савезног министарства одбране Савезне Републике Њемачке и Оружаних снага Шведске, у вези са сарадњом у мисији Одлучна подршка у Авганистану за пружање подршке Команди за обуку, савјетовање и асистенцију Сјевер и прихватила Оквирни меморандум и Ноту о приступању. Усљед промијене карактера и задатака мисије „Одлучна подршка“, створена је потреба за измјеном правног оквира за ангажовање коалиционих снага у Команди за обуку, савјетовање и асистенцију Сјеве, гдје су ангажовани и припадници Војске Црне Горе. У складу са тим, Оквирним меморандумом се регулишу питања која се односе на контрибуцију, команду и контролу, правила ангажовања, финансијске аспекте, логистичку подршку, комуникације, пружање здравствених услуга и друга питања од значаја за учешће у овој мисији.

У оквиру редовне комуникације и размјене мишљења са Скупштином Црне Горе усвојен је Деветнаести квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију, за период јул - септембар 2018.

Влада је усвојила Информацију у вези додјеле концесије за привредно коришћење бродоградилишне луке на подручју КО Бијела, донијела Одлуку о додјели концесије и прихватила Уговор о концесији између Владе Црне Горе и Конзорцијума Адриатиц Маринас доо и Б.В. Холдинг Маатсцхаппиј Дамен. Укупни планирани износ за инвестицију у прве три године износи 20 милиона еура, при чему се концесионар обавезује да осигура адаптацију, реконструкцију, изградњу и опремање бродоградилишне луке за обављање послова савремене међународне луке са нагласком на изградњу и оправку јахти и мегајахти, чамаца за одмор и разоноду и спортских чамаца у периоду од 30 година. У расправи је истакнуто да је заједнички стратешки циљ у основи овог пројекта стварање нове одрживе и профитабилне дјелатности са потенцијалом за будућност, у оквиру чисте и одрживе индустрије. Нова дјелатност се надограђује на визију Владе да трансформише земљу у дестинацију за наутички туризам која ће бити активна током цијеле године. У складу са Пословним планом на почетку рада компаније МYС планирано је 35 запослених, а након истека периода од 5 година 300 до 400 запослених са пуним радним временом.

Усвојена је Информација о успостављању електронске евиденције лиценци на порталу е-Управе. Е-Лиценце представљају посебну категорију електронских услуга на порталу е-Управе, а у складу са савременим трендовима у пружању услуга, информације о е-Лиценцама груписане су у оквиру категорија животних области и подобласти, чиме се основни преглед врши на основу области интересовања. Како би се реализација овог пројекта одвијала несметаном динамиком у наредном периоду, Влада је задужила све органе чије су бизнис лиценце објављене на порталу е-Управе, да редовно ажурирају податке и наставе са активностима на унапређењу електронске евиденције лиценци.

Влада је усвојила Информацију о реализацији пројекта изградње вјетроелектране на локалитету Крново и прихватила Анекс бр. 7 Уговора о закупу земљишта и изградњи вјетроелектране. Анексом је предвиђено да се Држава Црна Гора саглашава да „Масдар Енергy” Б.В. из Холандије стекне 49 одсто удјела у Пројектној компанији. Усљед изласка „Ивицом Холдинг“ ГмбХ из Уговора, одредбама овог Анекса се прописује да „Акуо Енергy” САС преузима сваку одговорност Ивицом-а која је заиста настала, а није измирена, и ону која може настати прије ступања на снагу Анекса бр. 7 Уговора. Истакнуто је да „Масдар Енергy” Б.В. из Холандије, почев од дана када се закључи Анекс бр. 7, постаје уговорна страна у Уговору о закупу земљишта, и свим његовим анексима. Наиме, „Акуо Енергy” САС и „Масдар Енергy” Б.В. ће на основу овог Анекса бити уговорне стране Уговора о закупу земљишта у својству инвеститора, при чему ће бити солидарно одговорни за обавезе Пројектне Компаније из, или у вези са Уговором о закупу земљишта.

Усвојена је Информација о реализацији Уговора о концесији по комбинованом ДБОТ аранжману за истраживање водотока Бистрица и техно-економско коришћење водног енергетског потенцијала за производњу електричне енергије у малим хидроелектранама и прихваћен Анекс бр. 4 Уговора о концесији. Анексом који је усаглашен између Министарства економије и инвеститора, утврђено је да је 31. 12. 2019. године крајњи рок за завршетак фазе изградње, до кад је Концесионар дужан да заврши изградњу преостале три мХЕ на овом водотоку. Констатовано је да се, због радова на реконструкцији пута Беране-Колашин, ограничење у реализацији изградње преосталих мХЕ које су добиле грађевинску дозволу јавило као посљедица околности на које Концесионар није могао утицати, што је условило потребу да се рокови из Уговора о концесији коригују.

Влада је усвојила Информацију о предлогу Финансијског споразума између Владе Црне Горе и Европске комисије о Годишњем акционом програму за Црну Гору за 2017. годину – дио 1 и прихватила текст Финансијског споразума којим се допуњују одредбе Оквирног споразума и ближе прописују финансијске обавезе Уније по питању спровођења програма ИПА 2017. Такође, Споразумом се дефинишу одредбе за повјеравање задатака извршења буџета, тј. за индиректно управљање планираним акцијама од стране црногорских институција. Укупни процијењени трошкови програма који је предмет овог Финансијског споразума износе 16.156.529 еура. Овај износ укључује укупна опредијељена средства ЕУ и национални допринос. Укупни максимални допринос Уније је 13.511.103 еура, док је обавеза Владе да, у виду националног кофинансирања, током спровођења програма обезбиједи остатак од 2.645.426 еура.

Утврђена је Листа развојних пројеката за 2019. годину. На предлог ресорних министарстава, Листом су обухваћени пројекти из области туризма, саобраћаја, пољопривреде, економије, животне средине, науке и правосуђа. У складу са одредбама Закона о странцима, предвиђено је да Секретаријат за развојне пројекте до 30. новембра текуће године, сачини предлог листе развојних пројеката за наредну годину јер је прописано да се дозвола за привремени боравак и рад мимо годишње квоте може издати странцу који је укључен у рад на реализацији тих пројеката.

У оквиру кадровских питања, Влада је донијела Рјешење о именовању Одбора директора Друштва са ограниченом одговорношћу „Скијалишта Црне Горе“.

На предлог Министартва пољопривреде и руралног развоја, Влада је усвојила Мишљење да се не прихвата Амандман посланика Ранка Кривокапића на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о водама.

Усвајајући Записник Влада је верификовала закључке донијете без одржавања сједнице на основу прибављених сагласности већине чланова Владе, у складу с чланом 10 Уредбе о Влади Црне Горе. Закључцима је утврђен Нацрт измјена и допуна Државне студије локације „Сектор 5“ с Програмом одржавања јавне расправе, у трајању од 30 радних дана и задужено о Министарство одрживог развоја и туризма да јавну расправу организује у складу са Програмом и да након тога припреми и Влади достави предлог измјена и допуна ДСЛ.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?