Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Gusinjac: Ministarstvo zdravlja ulaže napore u prevenciji, nadzoru i praćenju pokazatelja potrošnje antibiotika i rezistencije

Objavljeno: 29.11.2018. 19:57 Autor: Ministarstvo zdravlja
Poštovani,
Želim sve da Vas pozdravim ispred Ministarstva zdravlja i da izrazim zadovoljstvo što mi je ukazana prilika da otvorim četvrti sastanak Nacionalne mreže za nadzor nad rezistencijom bakterija na antibiotike(CAESAR).
Jedno od najvećih dostignuća u medicini dvatesetog vijeka je otkriće antibiotika, kao o njihova primjena.Smatralo se da će konačno bakterijske infekcije biti iskorijenjene. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, učestalim i nekritičkim uzimanjem antibiotika bakterije razvijaju otpornost,rezistenciju, tj.zaobilaze načine na koje antibiotici na njih djeluju i u tome su sve uspješnije. Antimikrobna rezistencija(AMR) u današnje vrijeme predstavlja ozbiljnu prijetnju globalno-javnom zdravlju.
Na savladavanju rezistencije na antibiotike moraju da rade i doktori veterinari, farmaceuti, proizvođači hrane, i naravno svaki pojedinac lično.Ministarstvo zdravlja ulaže napore u prevenciji, nadzoru i praćenju pokazatelja potrošnje antibiotika i rezistencije, i postavljeni su ciljevi kroz Nacionalnu strategiju za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike za perod od 2017-2021.godine u pogledu:
- jačanja intersektorske saradnje
- racionalizacije, tj.smanjenju prekomjerne i neprimerene upotrebe antibiotika
- unapređenje nadzora nad rezistencijom bakterija na antibiotike
- unapređenje i osavremenjavanje dijagnostike .
- jačanje svijesti kod pacijenta i promovisanje racionalne upotrebe antibiotika
Prepoznajući važnost problema,Ministarstvo zdravlja je u skaladu sa startegijom Evropske unije 2011.godine osnovalo Nacionalnu interdisciplinarnu komisiju za kontrolu rezistencije na natibiotike(NIKRA),u čijem sastavu su stručnjaci različitih profila. Ova komisija ima za cilj da prati i koordinira aktivnosti usmjerene na kontrolu rezistencije na antibiotike. U Crnoj Gori je u cilju kontrole rezistencije bakterija na antibiotike, od 01.januara 2016.godine uspostavljena je mreža za prikupljanje podataka o rezistenciji bakterija na antibiotike.Mrežu čine sve mikrobološke laboratorije u javnom zdravstvenom sektoru.Podaci se prikupljaju po metodi CAESAR mreže koju je formirala Svjetska zdravstvena organizacija u koju je uključena i Crna Gora.
Prema podatcima Agencije za lijekove i medicinska sredstva,potrošnja antibiotika u Crnoj Gori bilježi određen pad na nivou primarne zdravstvene zaštite, ali je i dalje visok stepen potrošnje antibiotika u bolničkom sektoru.Ministarstvo zdravlja je donijelo niz odluka, kao što su uspostavljanje liste rezervnih antibiotika, usvojeno je 5 novih vodiča za primjenu antibiotika u pedijatrijskoj populaciji koji će pomoći u formiranju restriktivnog odnosa prema politici prepisivanja antibiotika. Implementacija smjernica za antimikrobnu profilaksu u hirurgiji, uslovilo je smanjenje potrošnje rezervnih antibiotika u Kliničkom centru Crne Gore za oko 30% u 2017.godini u odnosu na 2016.godinu. Usvojeni vodiči su doveli do pada potrošnje antibiotika za 3,8% u periodu septembar 2016.godine do septembra 2017.godine.Iako je došlo do smanjenja potrošnje i dalje ja značajno veća nego u državama Evropske Unije, tako da će Ministarstvo zdravlja i dalje nastaviti sa mjerama preporuka, smjernica za kontrolu upotrebe antibiotika.
Uvaženi gosti,
Na današnjem sastanku razmjeniće se iskustva na planu racionalizacije potrošnje antibiotika , kao i druge aktivnosti koje imaju za cilj kontrolu i suzbijanje rezistencije na antibiotike.Bez sumnje antibiotici su spasili milione života i potrebni su nam u liječenju, ali njihova nekontrolisana i neadekvatna upotreba može dovesti do dalekosežnih posljedica.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?