Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Гусињац: Министарство здравља улаже напоре у превенцији, надзору и праћењу показатеља потрошње антибиотика и резистенције

Објављено: 29.11.2018. 19:57 Аутор: Министарство здравља
Поштовани,
Желим све да Вас поздравим испред Министарства здравља и да изразим задовољство што ми је указана прилика да отворим четврти састанак Националне мреже за надзор над резистенцијом бактерија на антибиотике(ЦАЕСАР).
Једно од највећих достигнућа у медицини дватесетог вијека је откриће антибиотика, као о њихова примјена.Сматрало се да ће коначно бактеријске инфекције бити искоријењене. Међутим, како је вријеме одмицало, учесталим и некритичким узимањем антибиотика бактерије развијају отпорност,резистенцију, тј.заобилазе начине на које антибиотици на њих дјелују и у томе су све успјешније. Антимикробна резистенција(АМР) у данашње вријеме представља озбиљну пријетњу глобално-јавном здрављу.
На савладавању резистенције на антибиотике морају да раде и доктори ветеринари, фармацеути, произвођачи хране, и наравно сваки појединац лично.Министарство здравља улаже напоре у превенцији, надзору и праћењу показатеља потрошње антибиотика и резистенције, и постављени су циљеви кроз Националну стратегију за контролу резистенције бактерија на антибиотике за перод од 2017-2021.године у погледу:
- јачања интерсекторске сарадње
- рационализације, тј.смањењу прекомјерне и непримерене употребе антибиотика
- унапређење надзора над резистенцијом бактерија на антибиотике
- унапређење и осавремењавање дијагностике .
- јачање свијести код пацијента и промовисање рационалне употребе антибиотика
Препознајући важност проблема,Министарство здравља је у скаладу са стартегијом Европске уније 2011.године основало Националну интердисциплинарну комисију за контролу резистенције на натибиотике(НИКРА),у чијем саставу су стручњаци различитих профила. Ова комисија има за циљ да прати и координира активности усмјерене на контролу резистенције на антибиотике. У Црној Гори је у циљу контроле резистенције бактерија на антибиотике, од 01.јануара 2016.године успостављена је мрежа за прикупљање података о резистенцији бактерија на антибиотике.Мрежу чине све микроболошке лабораторије у јавном здравственом сектору.Подаци се прикупљају по методи ЦАЕСАР мреже коју је формирала Свјетска здравствена организација у коју је укључена и Црна Гора.
Према податцима Агенције за лијекове и медицинска средства,потрошња антибиотика у Црној Гори биљежи одређен пад на нивоу примарне здравствене заштите, али је и даље висок степен потрошње антибиотика у болничком сектору.Министарство здравља је донијело низ одлука, као што су успостављање листе резервних антибиотика, усвојено је 5 нових водича за примјену антибиотика у педијатријској популацији који ће помоћи у формирању рестриктивног односа према политици преписивања антибиотика. Имплементација смјерница за антимикробну профилаксу у хирургији, условило је смањење потрошње резервних антибиотика у Клиничком центру Црне Горе за око 30% у 2017.години у односу на 2016.годину. Усвојени водичи су довели до пада потрошње антибиотика за 3,8% у периоду септембар 2016.године до септембра 2017.године.Иако је дошло до смањења потрошње и даље ја значајно већа него у државама Европске Уније, тако да ће Министарство здравља и даље наставити са мјерама препорука, смјерница за контролу употребе антибиотика.
Уважени гости,
На данашњем састанку размјениће се искуства на плану рационализације потрошње антибиотика , као и друге активности које имају за циљ контролу и сузбијање резистенције на антибиотике.Без сумње антибиотици су спасили милионе живота и потребни су нам у лијечењу, али њихова неконтролисана и неадекватна употреба може довести до далекосежних посљедица.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?