Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mugoša: Predlogom zakona o finansiranju lokalne samouprave smanjiće se razlike u finansiranju lokalnih samouprava i obezbijediće se njihova finansijska održivost

Objavljeno: 07.12.2018. 19:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predlogom zakona o finansiranju lokalne samouprave koji je Vlada utvrdila, predviđene su izmjene velikog broja važećih zakonskih rješenja koja se tiču lokalnih prihoda, sistema fiskalne egalizacije, planiranja i izvršenja budžeta opštine, saopštila je na konferenciji za novinare Snežana Mugoša, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države.

„Kroz Predlog ovog zakona prepoznate su i uvažene specifičnosti i razlike između opština u pogledu broja stanovnika, veličine, privrednog i fiskalnog kapaciteta i na taj način je kreiran regulatorni okvir kojim će se smanjiti razlike u finansiranju lokalnih samouprava, a koje su posljedica regionalnih dispariteta i na ovaj način će se obezbijediti održivost lokalnih javnih finansija. Ovakav koncept finansiranja lokalnih samouprava doprinijeće i cjelokupnoj održivosti javnih finansija Crne Gore“, istakla generalna direktorica Mugoša.

Ona je saopštila da je jedna od ključnih izmjena u odnosu na važeći Zakon promjena visine procenta ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica i naglasila:

„Shodno predloženim zakonskim odredbama, opštini se ustupa dio prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica i to: 12 posto opštini koja pripada Primorskom regionu; 14 posto opštini koja pripada Središnjem regionu, osim Glavnog grada kojem se ustupa 15 posto i Prijestonice kojoj se ustupa 18 posto; 50 posto opštini koja pripada Sjevernom regionu, osim opštini koja ima do 3000 stanovnika kojoj se ustupa 70 posto“.
       
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

     
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?