Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мугоша: Предлогом закона о финансирању локалне самоуправе смањиће се разлике у финансирању локалних самоуправа и обезбиједиће се њихова финансијска одрживост

Предлогом закона о финансирању локалне самоуправе који је Влада утврдила, предвиђене су измјене великог броја важећих законских рјешења која се тичу локалних прихода, система фискалне егализације, планирања и извршења буџета општине, саопштила је на конференцији за новинаре Снежана Мугоша, генерална директорица Директората за локалну самоуправу и привредна друштва у већинском власништву државе.

„Кроз Предлог овог закона препознате су и уважене специфичности и разлике између општина у погледу броја становника, величине, привредног и фискалног капацитета и на тај начин је креиран регулаторни оквир којим ће се смањити разлике у финансирању локалних самоуправа, а које су посљедица регионалних диспаритета и на овај начин ће се обезбиједити одрживост локалних јавних финансија. Овакав концепт финансирања локалних самоуправа допринијеће и цјелокупној одрживости јавних финансија Црне Горе“, истакла генерална директорица Мугоша.

Она је саопштила да је једна од кључних измјена у односу на важећи Закон промјена висине процента уступања прихода од пореза на доходак физичких лица и нагласила:

„Сходно предложеним законским одредбама, општини се уступа дио прихода од пореза на доходак физичких лица и то: 12 посто општини која припада Приморском региону; 14 посто општини која припада Средишњем региону, осим Главног града којем се уступа 15 посто и Пријестонице којој се уступа 18 посто; 50 посто општини која припада Сјеверном региону, осим општини која има до 3000 становника којој се уступа 70 посто“.
       
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

     
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?