Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava ministra Hrapovića na konferenciji za medije nakon 104. sjednice Vlade Crne Gore povodom usvajanja Predloga zakona o apotekarskoj djelatnosti

Objavljeno: 28.12.2018. 02:05 Autor: Ministarstvo zdravllja
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o apotekarskoj djelatnosti.

Obavljanje apotekarske djelatnosti se prvi put uređuje posebnim zakonom u Crnoj Gori, cijeneći značaj snabdijevanja građana kvalitetnim, bezbjednim i efikasnim ljekovima i medicinskim sredstvima. 

U tom smislu, i predlaže se obavljanje apotekarske djelatnosti u skladu sa načelima poštovanja ljudskih prava, pravičnosti, dostupnosti, kontinuiranosti, stalnog unapređenja kvaliteta i bezbjednosti i efikasnosti, kao i u skladu sa principima Dobre apotekarske prakse.

Apotekarska djelatnost, kao dio zdrvstvene zaštite, obavlja se u apoteci, na primarnom, sekundarnom, odnosno tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, a njen osnivač može da bude država, jedinica lokalne samouprave, domaće i strano pravno i fizičko lice.

Apoteka mora da ispunjava uslove u pogledu prostora, kadra i medicinsko-tehničke opreme propisane zakonom i da ima rješenje Ministarstva zdravlja, kojim se potvrđuje ispunjenost ovih uslova. 

Apoteka može da ima i više organizacionih djelova i ono što je važno jeste da svi moraju da imaju farmaceuta koji je odgovoran za zakonitost rada apoteke, odnosno njenog organizacionog dijela i obavljanje apotekarske djelatnosti u skladu sa zakonom. 

Tako, apoteka, u okviru propisanog radnog vremena, pruža apotekarsku djelatnost radom u jednoj, dvije ili više smjena i dvokratnim radnim vremenom, uz neprekidno prisustvo farmaceuta.

Takođe, propisano je da određene poslove, u skladu sa stručnim kvalifikacijama može da obavlja i farmaceutski tehničar, ali uz prisustvo farmaceuta. 

U obavljanju apotekarske djelatnosti farmaceutskom tehničaru je zabranjeno da samostalno izdaje ljekove i izrađuje galenske, odnosno magistralne ljekove, odnosno da uopste obavlja apotekarsku djelatnost bez prisustva farmaceuta.

Zakonom se propisuju i zabrane koje se odnose na promet određenih ljekova i medicinskih sredstava u apoteci, u cilju zaštite života i zdravlja građana, kao i slučajevi kada farmaceut građaninu ne mora da izda, odnosno proda ljek ili medicinsko sredstvo, a sve u interesu života i zdravlja samog građanina.

Pa tako, zabrane se, između ostalog, odnose na: izdavanje lijeka bez recepta ukoliko je njegov režim izdavanja na recept, promet ljekova i medicinskih sredstava na malo koji nijesu obilježeni u skladu sa zakonom kojim su uređeni ljekovi, promet ljekova kojima je utvrđena oštećenost ili neispravnost u pogledu kvaliteta, odnosno bezbjednosti, promet putem interneta i pošte.

Tokom obavljanja apotekarske djelatnosti farmaceut građaninu NE MORA da izda, odnosno proda ljek ili medicinsko sredstvo: 

1) u slučaju neispravne ili nepotpune medicinske dokumentacije;

2) u slučaju prijetnje ili nasilnog ponašanja građanina; i

3) za koji stručno procijeni da bi moglo ugroziti zdravlje građanina.

Prilikom pripreme zakona o apotekarskoj djelatnosti imali smo ekspertsku podršku Svjetske zdravstvene organizacije. U tom procesu učestvovali su eksperti iz Slovenije, Hrvatske i Malte. Takođe, razmatrane su i preporuke Evropske i Međunarodne federacije i udruženja farmaceuta.

Dodatno, od strane domaće javnosti, imali smo i podršku Farmaceutske komore.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

   



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?