Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава министра Храповића на конференцији за медије након 104. сједнице Владе Црне Горе поводом усвајања Предлога закона о апотекарској дјелатности

Објављено: 28.12.2018. 02:05 Аутор: Министарство здравлља
Влада је на данашњој сједници усвојила Предлог закона о апотекарској дјелатности.

Обављање апотекарске дјелатности се први пут уређује посебним законом у Црној Гори, цијенећи значај снабдијевања грађана квалитетним, безбједним и ефикасним љековима и медицинским средствима. 

У том смислу, и предлаже се обављање апотекарске дјелатности у складу са начелима поштовања људских права, правичности, доступности, континуираности, сталног унапређења квалитета и безбједности и ефикасности, као и у складу са принципима Добре апотекарске праксе.

Апотекарска дјелатност, као дио здрвствене заштите, обавља се у апотеци, на примарном, секундарном, односно терцијарном нивоу здравствене заштите, а њен оснивач може да буде држава, јединица локалне самоуправе, домаће и страно правно и физичко лице.

Апотека мора да испуњава услове у погледу простора, кадра и медицинско-техничке опреме прописане законом и да има рјешење Министарства здравља, којим се потврђује испуњеност ових услова. 

Апотека може да има и више организационих дјелова и оно што је важно јесте да сви морају да имају фармацеута који је одговоран за законитост рада апотеке, односно њеног организационог дијела и обављање апотекарске дјелатности у складу са законом. 

Тако, апотека, у оквиру прописаног радног времена, пружа апотекарску дјелатност радом у једној, двије или више смјена и двократним радним временом, уз непрекидно присуство фармацеута.

Такође, прописано је да одређене послове, у складу са стручним квалификацијама може да обавља и фармацеутски техничар, али уз присуство фармацеута. 

У обављању апотекарске дјелатности фармацеутском техничару је забрањено да самостално издаје љекове и израђује галенске, односно магистралне љекове, односно да уопсте обавља апотекарску дјелатност без присуства фармацеута.

Законом се прописују и забране које се односе на промет одређених љекова и медицинских средстава у апотеци, у циљу заштите живота и здравља грађана, као и случајеви када фармацеут грађанину не мора да изда, односно прода љек или медицинско средство, а све у интересу живота и здравља самог грађанина.

Па тако, забране се, између осталог, односе на: издавање лијека без рецепта уколико је његов режим издавања на рецепт, промет љекова и медицинских средстава на мало који нијесу обиљежени у складу са законом којим су уређени љекови, промет љекова којима је утврђена оштећеност или неисправност у погледу квалитета, односно безбједности, промет путем интернета и поште.

Током обављања апотекарске дјелатности фармацеут грађанину НЕ МОРА да изда, односно прода љек или медицинско средство: 

1) у случају неисправне или непотпуне медицинске документације;

2) у случају пријетње или насилног понашања грађанина; и

3) за који стручно процијени да би могло угрозити здравље грађанина.

Приликом припреме закона о апотекарској дјелатности имали смо експертску подршку Свјетске здравствене организације. У том процесу учествовали су експерти из Словеније, Хрватске и Малте. Такође, разматране су и препоруке Европске и Међународне федерације и удружења фармацеута.

Додатно, од стране домаће јавности, имали смо и подршку Фармацеутске коморе.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

   



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?