Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i 150 godina bitke na Grahovcu

Objavljeno: 20.05.2008. 00:30 Autor: Naslovna strana
Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i 150 godina bitke na Grahovcu, u srijedu, 21. maja, na Cetinju će biti održana Svečana akademija, na kojoj će govoriti predsjednik Vlade Milo Đukanović. Akademija će početi u 20.00 sati, a premijer Đukanović prirediće prijem za zvanice, sa početkom u 21.00 sat.

U srijedu, u čast slavne crnogorskej bitke na Grahovcu, biće otkriven i spomenik koji podiže Vlada Crne Gore. Otkrivanje spomenika, uz državne i vojne počasti, predviđeno je u 11.00 sati. Tom prilikom, govoriće ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić i predsjednik Opštine Nikšić Nebojša Radojičić.

Spomen-obilježje, djelo akademskog vajara Pavla Pejovića, u obliku je četvorostranog obeliska od kamena, visine 10 metara.

Bitka na Grahovcu zbila se 1858. godine i jedna je od najznačajnijih crnogorskih vojnih pobjeda u XIX vijeku. Pobjeda crnogorske vojske na Grahovcu, odjeknula je snažno u Evropi. Nakon nje, pod pritiskom velikih sila, Turska je pristala na pregovore o razgraničenju, a zatim je uslijedilo i faktičko priznanje nezavisnosti Crne Gore.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?