Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca

Objavljeno: 04.03.2020. 17:24 Autor: UBHVFP
Uslovi za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca preko granice u Crnu Goru.

Nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca je svako premještanje do pet kućnih ljubimaca (ne mlađi od 3 mjeseca) u pratnji vlasnika ili ovlašćenog lica, koji nijesu namijenjeni prodaji, tranzitu, odnosno uvozu u Crnu Goru.

Unos kućnih ljubimaca se odobrava ukoliko ih prati pasoš i odgovarajući veterinarski sertifikat za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca, koji izdaje službeni veterinar zemlje izvoznice.

U skladu sa  Pravilnikom o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca (Sl.list CG br. 42/2016). Kućni ljubimci-psi, mačke mogu se nekomercijalno kretati (do 5 kućnih ljubimaca, ne mlađi od 3 mjeseca) ako:
- su identifikovani na propisani način;
- ih prati pasoš;
- su vakcinisani protiv bjesnila;
- su stariji od 12 nedjelja na dan vakcinacije;
- je protekao 21 dan od dana vakcinacije u slučaju prvog vakcinisanja protiv bjesnila;
- je urađen test titracije antitijela protiv bjesnila 30 dana nakon datuma vakcinacije i najmanje tri mjeseca  prije datuma nekomercijalnog kretanja;
- su prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore tretirani protiv Echinococcus multilocularis na propisani način;
- ih prati veterinarski sertifikat o zdravstvenom stanju;
 
U prilogu model sertifIkata za nekomercijalno kretanje pasa i mačaka u Crnu Goru, Pravilnik o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca (Sl.list CG br. 42/2016).



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?