Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Некомерцијално кретање кућних љубимаца

Објављено: 04.03.2020. 17:24 Аутор: УБХВФП
Услови за некомерцијално кретање кућних љубимаца преко границе у Црну Гору.

Некомерцијално кретање кућних љубимаца је свако премјештање до пет кућних љубимаца (не млађи од 3 мјесеца) у пратњи власника или овлашћеног лица, који нијесу намијењени продаји, транзиту, односно увозу у Црну Гору.

Унос кућних љубимаца се одобрава уколико их прати пасош и одговарајући ветеринарски сертификат за некомерцијално кретање кућних љубимаца, који издаје службени ветеринар земље извознице.

У складу са  Правилником о условима за некомерцијално кретање кућних љубимаца (Сл.лист ЦГ бр. 42/2016). Кућни љубимци-пси, мачке могу се некомерцијално кретати (до 5 кућних љубимаца, не млађи од 3 мјесеца) ако:
- су идентификовани на прописани начин;
- их прати пасош;
- су вакцинисани против бјеснила;
- су старији од 12 недјеља на дан вакцинације;
- је протекао 21 дан од дана вакцинације у случају првог вакцинисања против бјеснила;
- је урађен тест титрације антитијела против бјеснила 30 дана након датума вакцинације и најмање три мјесеца  прије датума некомерцијалног кретања;
- су приликом уласка или изласка из Црне Горе третирани против Ецхиноцоццус мултилоцуларис на прописани начин;
- их прати ветеринарски сертификат о здравственом стању;
 
У прилогу модел сертифИката за некомерцијално кретање паса и мачака у Црну Гору, Правилник о условима за некомерцијално кретање кућних љубимаца (Сл.лист ЦГ бр. 42/2016).



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?