Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković poručio liderima država ZB: Zatvaranje tržišta i blokiranje resursa nijesu evropsko ponašanje, CG stavlja luke na raspolaganje susjedima

Objavljeno: 17.03.2020. 19:01 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas u razgovoru sa austrijskim saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom, evropskom komesarom za susjedsku politiku u pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i premijerima ostalih država Zapadnog Balkana da je situacija pandemije virusa korona prilika da pokažemo zajedništvo i privrženost evropskim vrijednostima i principima, da se Crna Gora ponaša u tom duhu i baš zbog toga stavlja svoje luke na raspolaganje zemljama regiona.

„Na nama, liderima regiona, je da damo primjer i donosimo odluke kao dobri susjedi koji su upućeni jedni na druge. Crna Gora je u tom duhu, pored brojnih mjera za zaštitu svojih građana, donijela i odluku da stavi svoje luke na raspolaganje zemljama regiona za protok robe i drži svoje granice otvorenim za trgovinu i snabdijevanje. Uz puno razumijevanje potrebe svih zemalja da prvo pomognu svojim građanima, vjerujem da zatvaranje tržišta i ekonomija, te blokiranje resursa i avansno plaćene robe nijesu izraz solidarnosti, ni evropskih vrijednosti. U ovakvim trenucima, u suočavanju sa ovom teškom krizom, evropska ideja jedinstva i zajedništva nam je potrebnija nego ikada“ – rekao je premijer Marković na sastanku koji je organizovan putem video konferencije.


Predsjednik Vlade Crne Gore je, govoreći o procesu evropske integracije država Zapadnog Balkana, iskazao zadovoljstvo time što je nova briselska administracija ponovo u fokus stavila politiku proširenja i što je to Hrvatska, kao aktuelna država predsjedavajuća Unijom, uvrstila u svoje prioritete.

„Drago nam je što proces dobija snažnu političku i stratešku dimenziju, što će doprinijeti kvalitetnijoj i dinamičnijoj integraciji. U susret predstojećem Evropskom savjetu, želio bih da istaknem naše očekivanje da će Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svijetlo za pregovore. Napredak Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji takođe je od suštinskog značaja za dugoročnu stabilnost regiona. Na nama u regionu je da nastavimo reforme i da se ponašamo na evropski način u rješavanju svih pitanja, u duhu dobrosusjedskih odnosa i saradnje“ – kazao je premijer Duško Marković.


Predsjednik Vlade Crne Gore je informisao sagovornike o svojoj inicijativi „Savez za Evropu“ rekavši da se društveni dijalog zasniva na principima transparentnosti i inkluzivnosti.

Takođe se zahvalo Austriji i posebnu saveznom kancelaru te Hrvatskoj na posvećenosti našem regionu.

„Uvjeren sam da će poruke koje danas pošaljemo biti još jedan doprinos naglašavanja strateške važnosti regiona u evropskom projektu kako u pogledu platforme Konferencije o budućnosti EU, tako i u susret Samitu EU – Zapadni Balkan“ – zaključio je predsjednik Vlade na video konferenciji sa austrijskim saveznim kancelarom, evropskim komesarom za proširenje i liderima Zapadnobalkanske šestorke.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?