Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић поручио лидерима држава ЗБ: Затварање тржишта и блокирање ресурса нијесу европско понашање, ЦГ ставља луке на располагање сусједима

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је данас у разговору са аустријским савезним канцеларом Себастијаном Курцом, европском комесаром за сусједску политику у преговоре о проширењу Оливером Вархељијем и премијерима осталих држава Западног Балкана да је ситуација пандемије вируса корона прилика да покажемо заједништво и приврженост европским вриједностима и принципима, да се Црна Гора понаша у том духу и баш због тога ставља своје луке на располагање земљама региона.

„На нама, лидерима региона, је да дамо примјер и доносимо одлуке као добри сусједи који су упућени једни на друге. Црна Гора је у том духу, поред бројних мјера за заштиту својих грађана, донијела и одлуку да стави своје луке на располагање земљама региона за проток робе и држи своје границе отвореним за трговину и снабдијевање. Уз пуно разумијевање потребе свих земаља да прво помогну својим грађанима, вјерујем да затварање тржишта и економија, те блокирање ресурса и авансно плаћене робе нијесу израз солидарности, ни европских вриједности. У оваквим тренуцима, у суочавању са овом тешком кризом, европска идеја јединства и заједништва нам је потребнија него икада“ – рекао је премијер Марковић на састанку који је организован путем видео конференције.


Предсједник Владе Црне Горе је, говорећи о процесу европске интеграције држава Западног Балкана, исказао задовољство тиме што је нова бриселска администрација поново у фокус ставила политику проширења и што је то Хрватска, као актуелна држава предсједавајућа Унијом, уврстила у своје приоритете.

„Драго нам је што процес добија снажну политичку и стратешку димензију, што ће допринијети квалитетнијој и динамичнијој интеграцији. У сусрет предстојећем Европском савјету, желио бих да истакнем наше очекивање да ће Сјеверна Македонија и Албанија добити зелено свијетло за преговоре. Напредак Босне и Херцеговине ка Европској унији такође је од суштинског значаја за дугорочну стабилност региона. На нама у региону је да наставимо реформе и да се понашамо на европски начин у рјешавању свих питања, у духу добросусједских односа и сарадње“ – казао је премијер Душко Марковић.


Предсједник Владе Црне Горе је информисао саговорнике о својој иницијативи „Савез за Европу“ рекавши да се друштвени дијалог заснива на принципима транспарентности и инклузивности.

Такође се захвало Аустрији и посебну савезном канцелару те Хрватској на посвећености нашем региону.

„Увјерен сам да ће поруке које данас пошаљемо бити још један допринос наглашавања стратешке важности региона у европском пројекту како у погледу платформе Конференције о будућности ЕУ, тако и у сусрет Самиту ЕУ – Западни Балкан“ – закључио је предсједник Владе на видео конференцији са аустријским савезним канцеларом, европским комесаром за проширење и лидерима Западнобалканске шесторке.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?