Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: Predlog DF-a je primjer površnosti, a možda i političke demagogije, Vladin paket mjera je višemilionski

Objavljeno: 29.04.2020. 20:11 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je na Premijerskom satu Demokratskom frontu da je Vladin predlog ekonomskih mjera višemilionski i da Demokratski front politička stranka ne može negirati sve što je dobro, samo da bi dokazala svoje teze da vlast u Crnoj Gori radi protiv svojih građana ili da je Vlada nesposobna.

„Demantuju Vas rezultati koje smo ostvarili. Demantuju Vas i sve ocjene sa referentnih adresa, domaćih i međunarodnih. Demantuju Vas i istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju skoro 100-postotnu podršku mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela i Vlade koju predstavljam. Bilo bi dobro, kada bi mogli čuti sebe sa neke distance, pristojne distance, o ovome što ste govorili. Ili je to moja zabluda da bi se bilo šta promijenilo“ – kazao je predsjednik Vlade na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje Andrije Mandića iz Kluba poslanika Demokratskog fronta.

Premijer Duško Marković je rekao da je ponosan što smo sačuvali živote naših građana u najvećoj mogućoj mjeri i da je zadovoljan, što je danas moguće da se poslanici i predstavnici Vlade okupe u ovom broju i sastavu.

„Drago mi je, poslaniče Mandiću, da smo danas tu, i Vi i ja, i sve naše kolege. Prije nego prokomentarišem (citiram) „set urgentnih mjera pomoći građanima“ koji ste predočili, važno je da Vam kažem i ovo – kada donosite odluke, a posebno kada se ozbiljno bavite politikom, morate biti sigurni da je temelj na kome stojite dovoljno čvrst da izdrži sva opterećenja koja mu nadodajete. To se, u najprostijem smislu riječi zove – politička sveukupna i društvena odgovornost. U Vašem pristupu, bojim se da toga nema, niti ima zrelosti, niti odgovornosti. Baš zbog odgovornosti prema građanima i državi – sve mjere koje smo preduzeli, a koje danas saopštavam i u odgovorima na pitanja vaših kolega, i više puta u javnosti prethodnih dana, upravo su takve. Definisane da obezbijede potreban nivo podrške, tj. da omoguće efikasniji oporavak ekonomije po isteku krize, ali i da ne ugroze stabilnost države“ – kazao je Premijer.

Predsjednik Vlade je predlog mjera koje je iznio Demokratski front nazvao „primjerom površnosti, a možda političke demagogije“.

„Kazali ste da zakon DF-a obezbjeđuje višestruko veću finansijsku podršku građanima nego što je to opredijelio moj Kabinet. Da budem potpuno jasan – zakon DF-a ne obezbjeđuje gotovo ništa! On je primjer bojim se, površnosti, a možda i političke demagogije. S druge strane, Vladin paket mjera obezbjeđuje višemilionsku podršku privredi i ugroženim građanima, baš ono o čemu ste govorili ili na čemu ste potencirali. I to onu koja je realna i ostvariva na osnovu onoga što su naši ekonomski pokazatelji“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da je već u pripremi novi paket mjera koji će odgovoriti novonastalim potrebama privrede i pojedinaca.

„Čitajući i gledajući šta su drugi uradili, zaključio sam da nema istih država, niti istovjetnih ekonomija, pa samim tim ne može biti ni istih ili sličnih ekonomskih modela. Zato nije pametno prepisivati od drugih! Nije pametno ni gledati u tuđe dvorište! I baš zbog toga nijesam od onih koji će opredijeliti jednokratnu pomoć građanima, pa ih pozivati da je ne uzmu, ako im baš nije neophodna. To bi, po meni, bio politički kviz, a ne ekonomska i socijalna politika. I po tome se Crna Gora razlikuje od drugih! Čisto poređenja radi, samo dvije mjere koje ste predložili: da se svakom punoljetnom građaninu dodijeli jednokratno minimalna zarada, a svakom maloljetnom polovina tog iznosa, podrazumijevala izdvajanje od 123 miliona €“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?