Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Предлог ДФ-а је примјер површности, а можда и политичке демагогије, Владин пакет мјера је вишемилионски


Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је на Премијерском сату Демократском фронту да је Владин предлог економских мјера вишемилионски и да Демократски фронт политичка странка не може негирати све што је добро, само да би доказала своје тезе да власт у Црној Гори ради против својих грађана или да је Влада неспособна.

„Демантују Вас резултати које смо остварили. Демантују Вас и све оцјене са референтних адреса, домаћих и међународних. Демантују Вас и истраживања јавног мњења која показују скоро 100-постотну подршку мјерама Националног координационог тијела и Владе коју представљам. Било би добро, када би могли чути себе са неке дистанце, пристојне дистанце, о овоме што сте говорили. Или је то моја заблуда да би се било шта промијенило“ – казао је предсједник Владе на Премијерском сату одговарајући на питање Андрије Мандића из Клуба посланика Демократског фронта.

Премијер Душко Марковић је рекао да је поносан што смо сачували животе наших грађана у највећој могућој мјери и да је задовољан, што је данас могуће да се посланици и представници Владе окупе у овом броју и саставу.

„Драго ми је, посланиче Мандићу, да смо данас ту, и Ви и ја, и све наше колеге. Прије него прокоментаришем (цитирам) „сет ургентних мјера помоћи грађанима“ који сте предочили, важно је да Вам кажем и ово – када доносите одлуке, а посебно када се озбиљно бавите политиком, морате бити сигурни да је темељ на коме стојите довољно чврст да издржи сва оптерећења која му надодајете. То се, у најпростијем смислу ријечи зове – политичка свеукупна и друштвена одговорност. У Вашем приступу, бојим се да тога нема, нити има зрелости, нити одговорности. Баш због одговорности према грађанима и држави – све мјере које смо предузели, а које данас саопштавам и у одговорима на питања ваших колега, и више пута у јавности претходних дана, управо су такве. Дефинисане да обезбиједе потребан ниво подршке, тј. да омогуће ефикаснији опоравак економије по истеку кризе, али и да не угрозе стабилност државе“ – казао је Премијер.

Предсједник Владе је предлог мјера које је изнио Демократски фронт назвао „примјером површности, а можда политичке демагогије“.

„Казали сте да закон ДФ-а обезбјеђује вишеструко већу финансијску подршку грађанима него што је то опредијелио мој Кабинет. Да будем потпуно јасан – закон ДФ-а не обезбјеђује готово ништа! Он је примјер бојим се, површности, а можда и политичке демагогије. С друге стране, Владин пакет мјера обезбјеђује вишемилионску подршку привреди и угроженим грађанима, баш оно о чему сте говорили или на чему сте потенцирали. И то ону која је реална и остварива на основу онога што су наши економски показатељи“ – казао је предсједник Владе.

Премијер је рекао да је већ у припреми нови пакет мјера који ће одговорити новонасталим потребама привреде и појединаца.

„Читајући и гледајући шта су други урадили, закључио сам да нема истих држава, нити истовјетних економија, па самим тим не може бити ни истих или сличних економских модела. Зато није паметно преписивати од других! Није паметно ни гледати у туђе двориште! И баш због тога нијесам од оних који ће опредијелити једнократну помоћ грађанима, па их позивати да је не узму, ако им баш није неопходна. То би, по мени, био политички квиз, а не економска и социјална политика. И по томе се Црна Гора разликује од других! Чисто поређења ради, само двије мјере које сте предложили: да се сваком пунољетном грађанину додијели једнократно минимална зарада, а сваком малољетном половина тог износа, подразумијевала издвајање од 123 милиона €“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?