Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović otvorio Međunarodnu konferenciju "Vrijednosti i 21. vijek" (Values and 21st century)

Objavljeno: 19.11.2009. 15:25 Autor: Naslovna strana



Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović
Govor na otvaranju međunarodne konferencije "Vrijednosti i XXI vijek"
Podgorica, 19. novembar 2009. godine


Dame i gospodo,
Uvaženi akademici,
Poštovani predstavnici diplomatskog kora,

Izuzetno mi je zadovoljstvo da vam se obratim na otvaranju međunarodne konferencije "Vrijednosti i XXI vijek". Tema koja nas je okupila svakako predstavlja veliki izazov, ne samo za naučnu javnost, već i za svakog odgovornog pojedinca i društvo u cjelini. U interesu je države Crne Gore i njene budućnosti da se stekne što bolji uvid u pitanja koja su u fokusu naučnog interesovanja u svijetu i čija aktuelnost nalaže konstruktivan pristup svih značajnih činilaca društva. Posebno je važno što je ova konferencija okupila istaknute naučnike, akademike, univerzitetske profesore sa više kontinenata, iz preko 30 zemalja, čija su raznorodna iskustva i znanja suštinski korisna i dobrodošla u cilju što cjelovitijeg sagledavanja ove složene teme.

Konferenciju Vrijednosti u XXI vijeku smatram veoma bitnom za dalju afirmaciju crnogorske naučne misli, kao i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, koja u kontinuitetu, organizacijom ovakvih i sličnih skupova međunarodnog karaktera unapređuje akademsku saradnju na visokom nivou. Ali, i države Crne Gore koja iskazuje jasnu spremnost da aktivno učestvuje u promišljanju dugoročnih globalnih ciljeva i čiji ubrzan put ka evropskim i transatlantskim integracijama zahtijeva puno usaglašavanje sa obavezama koje smo kao dio međunarodne zajednice preuzeli.

Crna Gora se strateški opredijelila za koncept održivog razvoja. Napredak koji smo u relativno kratkom vremenskom roku, posebno od sticanja nezavisnosti, maja 2006. godine, ostvarili na društvenom i ekonomskom planu, podrazumijeva konsultovanje najboljih evropskih i svjetskih iskustava i interaktivan odnos države, stručnih i naučnih institucija i intelektualne javnosti, okupljanje oko dugoročno važnih projekata za prosperitet zemlje. Drugim riječima, model koji smo odabrali i koji je pokazao svoju uspješnost, obavezuje nas da pitanja Vrijednosti u XXI vijeku posmatramo u kontekstu našeg ukupnog razvoja, zasnovanog na temeljnim principima društva znanja.

Takozvana dvostruka upotreba naučnih otkrića pripada onim pitanjima koja ne smijemo izolovano tumačiti. Moguća pomjeranja u sistemu vrijednosti moraju biti predmet ne samo naučnih, nego i političkih elita. Svaka država mora prepoznati potencijalne uticaje i efekte brzog usvajanja i primjene najsavremenijih naučnih i tehnoloških dostignuća. Isto tako, svaka je država na određeni način ranjiva u odnosu na najezdu novih saznanja koja neminovno uspostavljaju i drugačije vrijednosne standarde. Stoga, uz svijest o pojedinačnoj i odgovornosti Vlade, moramo biti svjesni i odgovornosti generacije kojoj pripadamo. Jer, ma koliko naučno-tehnološki progres generisao ukupne odnose u društvu, poredak vrijednosti mora biti utemeljen na univerzalnim etičkim principima, čovjekoljublju i solidarnosti. Vrijedi podsjetiti da je u Crnoj Gori pojam čojstva, čija je vertikala u karakteru drevnog crnogorskog bića, ispred i iznad svega.

Siguran sam da će i ova konferencija potvrditi da pitanje vrijednosti, sagledano iz mnoštva raznovrsnih, jednako zahtjevnih aspekata, dolazi u prvi plan intelektualne javnosti, koju kao odgovorni ljudi moramo osluškivati i koja presudno utiče na stvaranje određenih vrijednosnih okvira. Budući da je ovaj vijek okarakterisan kao vijek znanja, obaveze i odgovornost političke elite moraju biti u potpunoj saglasnosti sa znanjem i razboritošću inteligencije našeg doba.

Crna Gora će, u skladu sa svojim kapacitetima, težiti da aktivno participira u promišljanju milenijumskih ciljeva, između ostalog i zbog toga što smatramo da su u eri globalizacije moguće nagle promjene sistema vrijednosti. To je izraz naše želje da odgovorno osluškujemo glas ovdašnje i međunarodne naučne javnosti, ali i potrebe da odlučno nastavimo izgradnju društva utemeljenog na neprolaznim civilizacijskim vrijednostima, onim vrijednostima koje pretpostavljaju snažnu humanističku sadržinu i bezrezervno slave čovjeka. U tom smislu, naš osnovni kapital je raznorodno, multietničko i multikulturno biće Crne Gore, utkano u svijest svakog našeg građanina.

Otuda je sasvim prirodno da Vlada Crne Gore i dalje bude posvećena njegovanju takvih vrijednosti, afirmisanju politike dijaloga, solidarnosti i međusobnog uvažavanja, kao naših najznačajnijih tekovina. Želim da vas uvjerim da pitanje Vrijednosti i XXI vijeka za našu mladu državu, ali i državu sa milenijumskim trajanjem, razumijemo kao izazov i ispitivanje mogućnosti za naš konkretan doprinos, uz puno uvažavanje relevantnih stanovišta naučne zajednice. Takav stav crpimo iz uvjerenja da su ljudski resursi najveća vrijednost kojom raspolažemo.

Kapital za sigurnu budućnost ne obezbjeđujemo samo tako što ćemo stvoriti materijalna bogatstva i našu ekonomiju učniti zdravom i konkurentnom u dužem vremenskom razdoblju. Naprotiv, to smatramo samo valjanim preduslovom za sveobuhvatan razvoj društva u kome će svaki pojedinac biti slobodan i spreman da sopstvenim doprinosom učestvuje u daljoj izgradnji modernog društva. Zato, u XXI vijeku vijeku velikih nedoumica, šansi i izazova, mi ne želimo da čekamo ishode, nego da stvorimo održivu viziju, koja će narednim generacijama omogućiti napredak u uslovima uspostavljenih neprolaznih civilizacijskih vrijednosti. Zato što smo dužni vremenu u kome živimo i onima koji će nas naslijediti, ne smijemo dozvoliti da nas osujeti kriza vrijednosti.

Isto kao što moramo ići u korak sa savremenim naučnim i tehnološkim dostignućima, moramo sa osobenim senzibilitetom njegovati vrijednosti naše baštine, iznjedrene iz vjekovnog susreta mnoštva civilizacija, oslonjenih na afirmaciju različitosti među ljudima i njihovim kulturama. Tu obavezu, koja primarno ima etički karakter, posebno moramo ispuniti danas, kada je Crna Gora stvorila sve pretpostavke za ubrzan razvoj i progres u evropskoj integraciji. Svjesni smo da rezultati koje smo postigli u sferi jačanja mehanizama pravne države, ljudskih i manjinskih prava, obrazovnog sistema, kao i dinamičnog ekonomskog razvitka, ne mogu dobiti puni smisao ukoliko našim pregnućima ne podstičemo temeljne ljudske i društvene vrijednosti i izgradimo vrijednosni sistem koji će u svojoj osnovi sadržati solidarnost, povjerenje, humanizam i odgovornost, prije svega prema mladim ljudima na čijem će znanju počivati sjutrašnja, evropska Crna Gora. Stoga ćemo sve društvene snage staviti u funkciju očuvanja stabilnog i zdravog tkiva naše zemlje i onih vanvremenih vrijednosti koje su kamen temeljac našeg istorijskog trajanja i zaloga izvjesno sigurnije budućnosti..

Međunarodnu konferenciju Vrijednosti i XXI vijek smatram osnovom za ukrštanje raznorodnih iskustava i homogenizovanje znanja na regionalnom, evropskom i globalnom nivou. Jer, ovaj istorijski trenutak zahtijeva punu koordinaciju intelektualnih snaga. Ukoliko nam naučna dostignuća budu dostupnija, utoliko ćemo kvalitetnije i zrelije ostvariti svoje razvojne ciljeve, bez posljedica po životnu sredinu i kulturni ambijent, i sa punom sviješću o nezamjenljivom značaju prirodnih i ljudskih resursa.

Važnost nauke i visokih tehnologija za Crnu Goru i njene institucije je nesporan, jer naš izvjestan put ka ujedinjenoj Evropi podrazumijeva značajno investiranje u znanje, razna istraživanja, jaku podršku naučnim projektima, dalje napredovanje naučnih i kulturnih ustanova od državnog značaja. Rješavanje ključnih pitanja našeg razvoja može biti valjano samo ako u tim procesima učestvuje naučna elita. Veliki stvaralački potencijali koje Crna Gora ima u svim oblastima podstiču nas da svoju budućnost izgrađujemo kao prepoznatljivo društvo znanja.

Zato Crna Gora teži da bude uključena u globalne naučne i tehnološke tokove, ne samo zbog toga što je u našem interesu da aktivno pratimo dinamične procese koji se u ovoj sferi odvijaju, nego prvenstveno zbog svijesti da je ulaganje u obrazovanje i nauku, uz očuvanje ključnih vrijednosti, ujedno i stvaranje najvećeg kapitala koji može imati jedna država.

Imajući u vidu povezanost i osjetljivost problematike daljeg progresa i pitanja vrijednosti u vijeku u kome živimo, kao odgovorna Vlada i ubuduće ćemo iskazivati nedvosmislenu podršku Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, i drugim obrazovnim i naučnim institucijama, u organizovanju ovakvih i tematski bliskih skupova, i biti spremni da uvažimo preporuke istaknutih naučnika iz različitih oblasti djelovanja. Konferencija Vrijednosti i XXI vijek je još jedna dobra prilika da razmjenom znanja i jačanjem partnerstva doprinesemo detektovanju glavnih vrijednosti u ovom vijeku i njihov dalji uticaj na šira društvena kretanja.

Stoga sam uvjeren da će poruke ove konferencije koja je, na naše zadovoljstvo, okupila brojne važne ličnosti iz svijeta nauke, imati snažan odjek u crnogorskoj i javnosti zemalja iz kojih dolazite. Na kraju, sa nadom da će ovaj skup biti povod za nastavak razmatranja teme vrijednosti u XXI vijeku i organizaciju budućih susreta na ovako visokom nivou, želim vam ugodan boravak u Crnoj Gori i puno uspjeha u radu.

Zahvaljujem na pažnji.





Audio zapis: Uvodno izlaganje predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na otvaranju Međunarodne konferencije "Vrijednosti i 21. vijek" (Values and 21st century) u organizuji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i vodeće evropske asocijacije nacionalnih akademija nauka... Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?