Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Konferencija o saradnji oko nadzora pomorskog saobracaja na Jadranu

Objavljeno: 29.06.2020. 15:06 Autor: Nexhat Kapidani
Dana, 23.06.2020. godine, u organizaciji Ministarstva saobraćaja i pomorstva, održana je online konferencija “Cooperation on VTMIS and Maritime Surveillance in South Adriatic Area” u sklopu realizacije projekta SAGOV (South Adriatic Connectivity Governance). Projekat SAGOV ima za cilj ostvarivanje saobraćajne povezanosti Albanije, Crne Gore i Italije i podržan je od strane Evropske komisije u sklopu programa Interreg IPA CBC koji obuhvata ove tri zemlje. Pored Ministarstva saobraćaja i pomorsta Vlade Crne Gore, projekat realizuju Institut za saradnju i razvoj iz Tirane, Ministarstvo za infrastrukturu i energiju Vlade Albanije, Evropski pokret u Crnoj Gori i uprava Regiona Pulja iz Italije. 

Predstavljajući Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, gospođa Emina Mujević Kara, generalna direktorica Direktorata za medjunarodne odnose i EU fondove, je upoznala učesnike sa trenutnim stanjem u sektoru saobraćaja i ostvarenom napretku u proteklom periodu. Između ostalog, ona je istakla da se i dalje radi na implementaciji projekata sa Jedinstvene liste prioritetnih projekata iz sektora saobraćaja a sve u cilju integracije sa indikativnim proširenjem TEN-T koridora na Zapadni Balkan u skladu sa Agendom povezivanja.

U ime vodećeg partnera na SAGOV projektu, Instituta za saradnju i razvoj (CDI) prisutnima se obratio direktor Ardian Haçkaj koji je prisutne upoznao sa projektom naglasivši da SAGOV promoviše integrisano upravljanje i efikasnije donošenje odluka koje se tiču prekogranične infrastrukturne povezanosti. Na projektnom nivou SAGOV obezbjeđuje inovativna rješenja i procedure koje mogu koristiti svi akteri u vezi donošenja odluka, u pripremi zajedničkih projekata i njihovoj implementaciji u ostatku EUSAIR regije. Prisutnima se obratio i koordinator za međunarodne politike Regije Pulja Klaudio Polinjano koji je istakao značaj projekta na nivou Interreg IPA CBC programa kao i kvalitet do sada postignutih rezultata.

U prvom dijelu konferencije slušaocima su se obratili predstavnik Evropske Komisije- DG MOVE-a Jakob Terling, Edmuns Beliskins iz Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) i Nedim Begović ispred Stalnog sekretarijata transportne zajednice koji su govorili o fakorima uspješnosti direktno vezanim za povezanost u pomorskom transportu.

Drugi dio konferencije bio je posvećen VTMIS sistemu i iskustvima zemalja u regionu kada je nadzor i kontrola mora u pitanju. Na ovom panelu učestvovali su predstavnici Hrvatskog Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture Zdravko Seidel, Slovenačke Uprave za pomorstvo kapetan Primož Bajec i kapetan Vladimir Vladović, Albanskog Generalnog direktorata za pomorstvo Tomor Harizi, Italijanske obalske straže Marko Tomaino i Nexhat Kapidani kao predstavnik Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore.

Nexhat Kapidani je predstavio trenutne projekte kao i buduće planove oko nadzora pomorskog saobraćaja u Crnoj Gori. Važno je istaći i izlaganje kolege iz Obalske straže Italije koji je predstavnicima konferencije naveo kao pozitivan primjer visoku dostupnost crnogorskog AIS Sistema prilikom ramijene podataka. 

Treći i završni dio konferencije bazirao se na aktuelnim dešavanjima i institucionalnom transferu znanja vezanim za VTMIS sistem i nadzor mora. 
O sistemu upravljanja pomorskog saobraćaja (eng. Sea Traffic Management - STM) govorio je Anders Johaneson iz Uprave pomorstva Švedske. 

Kapetan Žoao Piedade iz Nacionalne uprave pomorstva Portugala prezentovao je projekat COMPASS2020, iz programa Horizont 2020, koji se sprovodi u saradnji sa NATO naučno istraživačkim centro CMRE, gdje kao partner učestvuje Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama. 
Ispred grčkog Ministarstva civilne zaštite o projektu ANDROMEDA, iz programa Horizont 2020 na kojem je takođe partner Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, govorio je Alkis Astjakopulos.
O sistemu MARE∑ govorio je predstavnik iz privatnog sektora iz Italije, tehnički director kompanije ELMAN srl, koja je imlementirala ovaj system za potrene EMSA, gospodin Pjerluiđi Flori. 

Nakon dinamične diskusije o sistemima za nadzor i zaštitu mora koja je inicirana od strane učesnika konferencija je privedena kraju. Zaključeno je da će znanje i iskustvo koje su prezentovali eksperti iz regiona i Evrope kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave pomorskim saobraćajem uveliko olakšati rad na budućim projektima. Prisutnima se u ime Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore i u svoje lično ime zahvalio moderator konferencije i projekt menadžer Đorđije Otašević uz želju za još boljom i kvalitetnijom saradnjom na ovom polju.

Nexhat Kapidani
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?