Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конференција о сарадњи око надзора поморског саобрацаја на Јадрану

Објављено: 29.06.2020. 15:06 Аутор: Неxхат Капидани
Дана, 23.06.2020. године, у организацији Министарства саобраћаја и поморства, одржана је онлине конференција “Цооператион он ВТМИС анд Маритиме Сурвеилланце ин Соутх Адриатиц Ареа” у склопу реализације пројекта САГОВ (Соутх Адриатиц Цоннецтивитy Говернанце). Пројекат САГОВ има за циљ остваривање саобраћајне повезаности Албаније, Црне Горе и Италије и подржан је од стране Европске комисије у склопу програма Интеррег ИПА ЦБЦ који обухвата ове три земље. Поред Министарства саобраћаја и поморста Владе Црне Горе, пројекат реализују Институт за сарадњу и развој из Тиране, Министарство за инфраструктуру и енергију Владе Албаније, Европски покрет у Црној Гори и управа Региона Пуља из Италије. 

Представљајући Министарство саобраћаја и поморства, госпођа Емина Мујевић Кара, генерална директорица Директората за медјународне односе и ЕУ фондове, је упознала учеснике са тренутним стањем у сектору саобраћаја и оствареном напретку у протеклом периоду. Између осталог, она је истакла да се и даље ради на имплементацији пројеката са Јединствене листе приоритетних пројеката из сектора саобраћаја а све у циљу интеграције са индикативним проширењем ТЕН-Т коридора на Западни Балкан у складу са Агендом повезивања.

У име водећег партнера на САГОВ пројекту, Института за сарадњу и развој (ЦДИ) присутнима се обратио директор Ардиан Хаçкај који је присутне упознао са пројектом нагласивши да САГОВ промовише интегрисано управљање и ефикасније доношење одлука које се тичу прекограничне инфраструктурне повезаности. На пројектном нивоу САГОВ обезбјеђује иновативна рјешења и процедуре које могу користити сви актери у вези доношења одлука, у припреми заједничких пројеката и њиховој имплементацији у остатку ЕУСАИР регије. Присутнима се обратио и координатор за међународне политике Регије Пуља Клаудио Полињано који је истакао значај пројекта на нивоу Интеррег ИПА ЦБЦ програма као и квалитет до сада постигнутих резултата.

У првом дијелу конференције слушаоцима су се обратили представник Европске Комисије- ДГ МОВЕ-а Јакоб Терлинг, Едмунс Белискинс из Европске агенције за поморску сигурност (ЕМСА) и Недим Беговић испред Сталног секретаријата транспортне заједнице који су говорили о факорима успјешности директно везаним за повезаност у поморском транспорту.

Други дио конференције био је посвећен ВТМИС систему и искуствима земаља у региону када је надзор и контрола мора у питању. На овом панелу учествовали су представници Хрватског Министарства мора, саобраћаја и инфраструктуре Здравко Сеидел, Словеначке Управе за поморство капетан Примож Бајец и капетан Владимир Владовић, Албанског Генералног директората за поморство Томор Харизи, Италијанске обалске страже Марко Томаино и Неxхат Капидани као представник Управе поморске сигурности и управљања лукама Црне Горе.

Неxхат Капидани је представио тренутне пројекте као и будуће планове око надзора поморског саобраћаја у Црној Гори. Важно је истаћи и излагање колеге из Обалске страже Италије који је представницима конференције навео као позитиван примјер високу доступност црногорског АИС Система приликом рамијене података. 

Трећи и завршни дио конференције базирао се на актуелним дешавањима и институционалном трансферу знања везаним за ВТМИС систем и надзор мора. 
О систему управљања поморског саобраћаја (енг. Сеа Траффиц Манагемент - СТМ) говорио је Андерс Јоханесон из Управе поморства Шведске. 

Капетан Жоао Пиедаде из Националне управе поморства Португала презентовао је пројекат ЦОМПАСС2020, из програма Хоризонт 2020, који се спроводи у сарадњи са НАТО научно истраживачким центро ЦМРЕ, гдје као партнер учествује Управа поморске сигурности и управљања лукама. 
Испред грчког Министарства цивилне заштите о пројекту АНДРОМЕДА, из програма Хоризонт 2020 на којем је такође партнер Управа поморске сигурности и управљања лукама, говорио је Алкис Астјакопулос.
О систему МАРЕ∑ говорио је представник из приватног сектора из Италије, технички дирецтор компаније ЕЛМАН срл, која је имлементирала овај сyстем за потрене ЕМСА, господин Пјерлуиђи Флори. 

Након динамичне дискусије о системима за надзор и заштиту мора која је иницирана од стране учесника конференција је приведена крају. Закључено је да ће знање и искуство које су презентовали експерти из региона и Европе као и представници међународних организација које се баве поморским саобраћајем увелико олакшати рад на будућим пројектима. Присутнима се у име Министарства саобраћаја и поморства Црне Горе и у своје лично име захвалио модератор конференције и пројект менаџер Ђорђије Оташевић уз жељу за још бољом и квалитетнијом сарадњом на овом пољу.

Nexhat Kapidani
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?