Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan ministarski online sastanak zemalja zapadnog balkana

Objavljeno: 01.07.2020. 20:50 Autor: MEK
„Danas je počela II faza sniženja cijena koja se odnosi na dolazne pozive i prenos podataka za građane zemalja Zapadnog balkana. Maksimalna cijena za dolazne pozive će biti 3 eurocenta/min, dok će cijena za prenos podatka biti oko 2 eurocenta/MB (sa uračunatim PDV-om). 
Ove cijene će biti na snazi do 1. jula 2021.godine kada biti uveden “Roaming kao kod kuće”, kazao je Milan Srzentić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije prilikom ICT ministarskog online sastanka zemalja Zapadnog balkana. 

On je rekao da će u tu svrhu, do kraja ove godine, naša nacionalna regulatorna agencija pripremiti i usvojiti pravilnik o primjeni istog i da u ovom trenutku, ne postoje barijere u namjeri da sprovedemo sporazum u punom obimu.
„Organizacija ove konferencije potvrđuje kontinuiranu pažnju i sistematsku podršku Evropske komisije i Savjeta za regionalnu saradnju razvoju digitalne budućnosti na Zapadnom Balkanu, uprkos izazovnim vremenima i globalnoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi koja je teško pogodila i naš region“, naveo je Srzentić. 

Podsjetio je da je Stupanje na snagu Sporazuma o smanjenju cijena rominga u zemljama Zapadnog Balkana vrlo pozitivno percepirano od strane naših građana. U julu 2019. godine maloprodajne cijene rominga za naše građane koji putuju u inostranstvo smanjene su 57% za odlazne pozive, 41% za SMS i 86% za prenos podataka.

„Ovom prilikom potvrđujemo našu posvećenost poštovanju sporazuma, jer ga smatramo važnim i ilustrativnim primjerom da je moguće raditi zajedno i postizati dogovore koji predstavljaju benefit za sve građane u našoj regiji. Ovn predstavlja važnu prekretnicu za povezanost i mobilnost ljudi na Zapadnom Balkanu, što otvara put razvoju naših digitalnih ekonomija i e-društava“, naglasio je on. 

Naveo je da nas je situacija sa korona virusom sve izbacila iz naše poslovne i životne rutine na koju smo navikli. To je bio pravi test za cijeli sistem i za sve nas pojedinačno. 

„Nova stvarnost je pokazala sposobnost mnogih industrijskih sektora da se prilagode novoj, vanrednoj situaciji i nepoznatim i neočekivanim okolnostima. Slično kao u realnom sektoru, i javni sektor se brzo i uspješno prilagodio digitalnom okruženju“, poručio je Srzentić.

Kazao je da Vlada Crne Gore , nakon realizacije dva hitna ekonomska paketa podrške građanima i preduzećima (koja su imala dominantno socijalni karakter), priprema i treći koji će imati razvojnu dimenziju. U ovom će paketu digitalna komponenta biti prisutna i vertikalno - kao važan pokretački i razvojni zamajac, i horizontalno - kao poluga razvoja i povećanja konkurentnosti drugih, najvažnijih, sektora.

„Digitalna Agenda za Zapadni Balkan 2021-2024, generalno prati glavni pravac puta oporavka“, zaključio je Srzentić.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?