Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Nacrt zakon o identifikaciji i registraciji životinja

Objavljeno: 23.03.2007. 22:06 Autor: Veterina
Vlada Republike Crne Gore je na sjednici od 22.03.2007.godine, na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, utvrdila Nacrt zakona o identifikaciji i registraciji životinja sa Programom javne rasprave.
Identifikacija i registracija životinja je jedan od bazičnih segmenata za uspostavljanje visokih standarda u stočarskoj proizvodnji, usvajanje novih standarda u sistemu zaštite zdravlja životinja i izgradnji prepoznatljivog sistema praćenja i kontrole zdravlja životinja i bezbijednosti hrane životinjskog porijekla jer se time omogućava praćenje od "štale do trpeze", odnosno obezbjeđuje sledljivost tokom čitavog lanca ishrane.
Ovim se odezbjeđuje proizvodnja bezbjedne hrane i adekvatna zaštita zdravlja potrošača, kao krajnjih korisnika, što je i osnovni cilj donošenja ovog zakona. Istovremeno, ovim se doprinosi stvaranju uslova za širenje našeg tržišta, povećanju konkurentnosti naših proizvođaća i boljem plasmanu domaćih proizvoda.

Projekat identifikacije i registracije goveda u Crnoj Gori, koji je kompatibilan sa standardima EU, je već započeo u martu 2006 godine, a kampanja registracije gazdinstava i identifikacje i registracije goveda, koja predstavlja glavnu aktivnost projekta, planirana je za drugu polovinu 2007. godine.

Projekat identifikacije i registracije goveda dijelom finansira Evropska Unija, a njime rukovodi Evropska agencija za rekonstrukciju. Predviđeno vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci, a opredijeljena su sredstva u iznosu od 1.500.000 od strane EU, a Budžetom Republike Crne Gore 284.000 za 2007. godinu. Ovim iznosom obezbjeđuju se sredstva za akciju popisa gazdinstava i prvog stavljanja ušnih markica i rutinske aktivnosti koje će na terenu sprovoditi veterinarske ambulante, u skladu sa Operativnim programom zdravstvene zaštite životinja u 2007. godini.

Sistem identifikacije i registracije životinja je "živi" sistem koji zahtjeva kontinuirani rad i praćenje podataka o kretanjima životinja, novorođenim životinjama, gazdinstvima i predstavlja dobru bazu za kontrolu, suzbijanje i iskorjenjivanje bolesti životinja, za nesmetanu unutrašnju i medjunarodnu razmjenu životinja i proizvoda životinjskog porijekla, za obilježavanje govedjeg mesa i mesa drugih vrsta životinja kao i proizvoda od mesa, za poboljšanje sprovođenja programa za podsticanje i razvoj poljoprivreda

Nakon identifikacije i registracije goveda, već u 2008 godini, planiran je početak identifikacije malih praživara, takođe u skladu sa EU standardima.

Predloženi Zakon o identifikaciji i registraciji životinja je velikim dijelom harmonizovan sa EU propisima i prilagođen lokalnim uslovima uzgajanja životinja. Predloženim zakonom stvorena je osnova za donošenje niza podzakonskih akata, sa kojima će se postići odgovarajući nivo usaglašenosti propisa iz oblasti identifikacije i registracije životinja i obilježavanja goveđeg mesa.
Download
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?