Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ekonomsko osnaživanja žena u cilju postizanja rodne ravnopravnosti

Objavljeno: 11.11.2020. 21:31 Autor: PR Sluzba

NVO Mladiinfo Montenegro organizovala je 11.11.2020. godine završnu konferenciju projekta „Kroz biznis do ravnopravnosti“ koji je finansijski podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Cilj projekta je unapređenje ženskog preduzetništva, a specifični cilj podizanje nivoa znanja o preduzetništvu i unapređenje preduzetničkih vještina kod 15 žena iz Podgorice, Nikšića i Berana.

„Realizovali smo ukupno šest radionica i to: uvod u preduzetništvo, osnovi računovodstva, prezentacija i prodaja proizvoda i usluge, osnovi marketinga i digitalni marketing, canvas biznis model i Preduzetništvo kroz motivaciju, edukaciju i primjere dobre prakse. Preko petnaest žena različitog godišta imalo je priliku da prođe kroz navedene obuke. Organizovali smo i trodnevni trening za pisanje biznis planova, kao i posjetu Mtel digitalnoj fabrici i Tehnopolisu. Cilj je bio da ne samo edukujemo žene i podstaknemo ih da započnu biznis, već i da im ukažemo na sve mogućnosti koje postoje u vidu kredita, grantova, besplatnih prostora za rad i druge podrške kako od lokalnih institucija, tako i organizacija. Ono čime se možemo pohvaliti je da je jedna od polaznica dobila grant od Zavoda za zapošljavanje, a druga se prijavila za kreditnu pomoć kod Investiciono razvojnog fonda“, kazala je Milica Žugić, predsjednica NVO Mladiinfo Montenegro.

Konferenciji je prisustvovala i načelnica odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović koja je ukazala na značaj ekonomskog osnaživanja žena u cilju postizanja rodne ravnopravnosti.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne samo da je finansijski podržalo projekat, već je na neki način prepoznalo kvalitet i ciljeve ovog projekta na onaj način koji smo mi predvidjeli strateškim dokumentima. Radujem se što je jedan ovakav projekat prepoznat od Ministarstva i što je na uspješan način realizovan. Raduje me i što čujem da je jedna od žena već krenula u realizaciju svog biznisa. Želim da što više žena uplovi u žensko preduzetništvo i da na taj način ojačamo našu ekonomiju i stvorimo bolje uslove za život svih nas“, istakla je Pejović.

Ona je kazala da je učešće žena u preduzetništvu oko 23 odsto, što znači da treba još raditi na tom polju. Pozvala je nevladine organizacije da se prijave na konkurse Ministarstva sa kvalitetnim idejama i projektima.

Sekretar Sekretarijata za preduzetništvo Kemal Grbović govorio je o podršci preduzetništvu koje pruža Glavni grad.

„Mi u Glavnom gradu svake godine sve više razvijamo saradnju sa mladim preduzetnicima i preduzetnicama. U zadnjim godinama taj naš odnos prema preduzetnicima i mladima je znatno veći, s obzirom da je to veoma veliki potencijal, potencijal koji može još više da se u budućnosti iskaže. Imamo jako puno programa podrške, kroz različite aktivnosti kao što su: jačanje preduzetničke svijesti, edukacija potencijalnih preduzetnika i mladih, razni biznis inkubatori pomoću kojih se stiču dodatna znanja i edukacije i naravno sve to ne bi bilo dovoljno ako ne bi uključili finansijska sredstva. Ove godine smo taj budžet povećali na 242.000 eura“, kazao je Grbović.

On je kazao da ih je korona dosta omela jer su ranije imali različite sajmove i obuke, ali da je ipak urađeno dosta, kao i da je covid 19 pokazao da možemo više da se angažujemo na polju poljoprivrede, da sami proizvodimo umjesto da uvozimo. Saopštio je i da će po povoljnim uslovima davati na korišćenje opštinsko zemljište za bavljenje poljoprivredom.

Na konferenciji su se predstavile i učesnice projekta i promovisale svoje ideje koje planiraju da sprovedu u djelo. Učesnici događaja govorili su i o postojećim inicijativama u oblasti preduzetništva u civilnom sektoru, ali i kod institucija. Istaknut je i problem nedostatka baze preduzetnica. Zaključak konferencije je da privatni sektor u koji spadaju kako nevladine organizacije tako i firme, ali i državni sektor treba da bude otvoreniji i da još više pažnje posveti informisanju kako mladih tako i žena o prilikama i mogućnostima za finansijsku i nefinansijsku podršku preduzetništvu, ali i da oni koji žele da započnu svoj biznis treba da budu proaktivni i sami traže i pitaju.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?