Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U toku je projekat podrške Udruženog istraživačkog centra na operacionalizaciji Strategije pametne specijalizacije

Objavljeno: 22.12.2020. 17:58 Autor: Ministartsvo ekonomije
U skladu sa sugestijama Evropske komisije prilikom odobravanja S3 strategije Crne Gore, Vlada Crne Gore planira za 2021. g. izradu Operativnog programa za S3 strategiju, koji će da definiše uže oblasti tehnologija i inovacija unutar definisanih prioriteta ka kojima Crna Gora treba da se usmjerava u nastojanju da kvalitetnije profiliše svoju konkurentnu poziciju u okviru EU i globalnih lanaca vrijednosti. Operativni program će obuhvatiti i bolje definisanje transformativnih projekata kao i ažurirane instrumente politke. Unapređenje S3 strategije na operativnom planu potrebno je i zbog nove evropske strategije, Zelenog sporazuma, te uključivanje komponente zelene tranzicije u sve buduće razvojne aktivnosti. 

Ministarstvo ekonomskog razvoja

Udruženi istraživački centar Evropske komisije, tijelo koje koordinira razvojem i implementacijom S3 strategija širom Evrope, pokrenulo je projekat podrške Crnoj Gori u izradi Operativnog programa. Četiri angažovana eksperta će u periodu do kraja februara 2021. pripremiti smjernice za Operativni program za četiri strateška prioriteta. Projekat je sa strane Ministarstva ekonomskog razvoja podržan i od strane prof. emeritusa Nebojše Nakićenovića, člana Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju a od nedavno i jednog od 7 naučnih savjetnika Evropske komisije. U aktivnosti je uključena i ekspertkinja Alessia Pozzi, u okviru UNDP projekta podrške izgradnji inovacionog sistema u Crnoj Gori. 

U nedjelji od 16 – 18. decembra, Ministarstvo ekonomskog razvoja je organizovalo 4 tematske onine fokus grupe sa angažovanim ekspertima i predstavnicima različitih sektora u Crnoj Gori. Na ovaj način aktiviran je Proces preduzetničkog otkrivanja, kao kontinuirani proces u izradi i implementaciji Strategije pametne specijalizacije odnosno uobličavanja razvoja Crne Gore baziranog na znanju i inovacijama. 

Na sljedećim linkovima možete preuzeti prezentacije sa održanih radionica:


Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ministarstvo ekonomskog razvoja poziva sve koji su zainteresovani da učestvuju u Procesu preduzetničkog otkrivanja da nam se jave: branka.zizic@mna.gov.me 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?