Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У току је пројекат подршке Удруженог истраживачког центра на операционализацији Стратегије паметне специјализације

Објављено: 22.12.2020. 17:58 Аутор: Министартсво економије
У складу са сугестијама Европске комисије приликом одобравања С3 стратегије Црне Горе, Влада Црне Горе планира за 2021. г. израду Оперативног програма за С3 стратегију, који ће да дефинише уже области технологија и иновација унутар дефинисаних приоритета ка којима Црна Гора треба да се усмјерава у настојању да квалитетније профилише своју конкурентну позицију у оквиру ЕУ и глобалних ланаца вриједности. Оперативни програм ће обухватити и боље дефинисање трансформативних пројеката као и ажуриране инструменте политке. Унапређење С3 стратегије на оперативном плану потребно је и због нове европске стратегије, Зеленог споразума, те укључивање компоненте зелене транзиције у све будуће развојне активности. 

Ministarstvo ekonomskog razvoja

Удружени истраживачки центар Европске комисије, тијело које координира развојем и имплементацијом С3 стратегија широм Европе, покренуло је пројекат подршке Црној Гори у изради Оперативног програма. Четири ангажована експерта ће у периоду до краја фебруара 2021. припремити смјернице за Оперативни програм за четири стратешка приоритета. Пројекат је са стране Министарства економског развоја подржан и од стране проф. емеритуса Небојше Накићеновића, члана Савјета за иновације и паметну специјализацију а од недавно и једног од 7 научних савјетника Европске комисије. У активности је укључена и експерткиња Алессиа Поззи, у оквиру УНДП пројекта подршке изградњи иновационог система у Црној Гори. 

У недјељи од 16 – 18. децембра, Министарство економског развоја је организовало 4 тематске онине фокус групе са ангажованим експертима и представницима различитих сектора у Црној Гори. На овај начин активиран је Процес предузетничког откривања, као континуирани процес у изради и имплементацији Стратегије паметне специјализације односно уобличавања развоја Црне Горе базираног на знању и иновацијама. 

На сљедећим линковима можете преузети презентације са одржаних радионица:


Ministarstvo ekonomskog razvoja

Министарство економског развоја позива све који су заинтересовани да учествују у Процесу предузетничког откривања да нам се јаве: бранка.зизиц@мна.гов.ме 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?