Ministarka zdravlja obišla COVID pacijente u OB Berane i DZ Rožaje: ''Ne povećava se broj pacijenata na bolničkom liječenju, beranska bolnica će dobiti neophodnu opremu''

Objavljeno: 13.01.2021. 22:04 Autor: Ministarstvo zdravlja
Iako svakodnevno pregledaju veliki broj pacijenata u COVID ambulantama, u beranskoj bolnici nema povećanog prijema pacijenata koji zahtijevaju hospitalizaciju, kazala je ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović.
 
Ona je danas obišla COVID odjeljenje u Opštoj bolnici u Beranama, kao i stacionar u Domu zdravlja u Rožajama.
 
''Danas prilikom posjete beranskoj bolnici obišla sam sve pacijente COVID pozitivne u COVID odjeljenju bolnice kojih u ovom trenutku ima 33 od ukupno 84 postelje opredijeljene za Covid bolesnike. Od tih 33 pacijenta, tri su trenutno životno ugrožena, 8 je sa teškom kliničkom slikom, ostali su trenutno u stabilnom stanju. Od kolega koji su svakodnevno na prvoj liniji odbrane, saznala sam da se veliki broj pacijenata na dnevnom nivou pregleda u ambulantama, da je odlazak i dolazak pacijenata u bolnicu dinamičan, ali da se broj onih koji su na bolničkom liječenju u poslednje vrijeme ne povećava.''- kazala je ministarka. 

Ministarstvo zdravlja Ministarstvo zdravlja
 
Tokom susreta sa osobljem beranske bolnice iskazana je potreba za nabavkom neophodne dijagnostičke opreme, potrebne u svakodnevnom radu sa COVID pacijentima. Ministarka je obećala ažurnost prilikom ispunjenja ovih zahtjeva.
 
''Takođe, zaista moram da pohvalim srednji medicinski kadar, kao i svoje kolege koji su od prvog dana epidemije bukvalno na prvoj liniji odbrane, ali i da naglasim da su pacijenti u neposrednom razgovoru sa mnom izrazili veliku zahvalnost, kako srednjem medicinskom kadru, tako i svim mojim kolegama koji su tamo 24 sata dnevno.''-istakla je dr Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja je nakon Berana , obišla i Dom zdravlja u Rožajama i konstatovala dobre kapacitete te ustanove.

Ministarstvo zdravlja
 
„Ovo nije klasični dom zdravlja, odnosno pruža veći broj servisa od uobičajenih u domovima zdravlja. U julu mjesecu ovdje je liječeno 11 COVID bolesnika. Sada trenutno 29 COVID pozitivnih pacijenata je na svakodnevnom tretmanu u dijelu stacionara koji je pretvoren u dnevnu bolnicu i obezbijeđen je odgovarajući broj kreveta, koji su u svakom trenutku spremni da prime eventualne COVID pacijente koji su u pogoršanju. Teški pacijenti koji zahtijevaju ozbiljan monitoring i dvadesetčetvoročasovno praćenje od strane anesteziologa, upućuju se u Opštu bolnicu Bijelo Polje i Opštu bolnicu Berane“, zaključila je dr Borovinić Bojović.
 


MINISTARSTVO ZDRAVLJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?