Krivokapić - Gašparikova: Podrška UNDP-a vrlo značajna za Crnu Goru

Objavljeno: 13.01.2021. 19:15 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić razgovarao je danas u svom kabinetu sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom.

Premijer Krivokapić kazao je da je podrška UNDP-a vrlo značajna za Crnu Goru. Krivokapić je upoznao Gašparikovu sa svim izazovima sa kojim se suočava Vlada Crne Gore. Sagovornici su se saglasili da će zajedno raditi na pronalaženju najboljih rješenja, posebno u onim oblastima u kojim je UNDP aktivan.

Premijer Krivokapić kazao je da je jedan od prioriteta Vlade digitalizacija, posebno u zdravstvu.

Gašparikova je kazala da je UNDP spreman da pruži podršku u brojnim oblastima, posebno u procesu reforme javne uprave, socijalne zaštite, inkluzivnog razvoja i digitalizacije zdravstvenog sistema. Gašparikova je ukazala i na potrebu primjene najnovijih dostignuća u telemedicini.

„Nadam se da će rezultati u implementaciji Integrisanog zdravrstvenog informacionog sistema, posebno u Kliničkom centru Crne Gore biti vidljivi u bliskoj budućnosti“, navela je stalna predstavnica UNDP-a i ukazala i na potrebu primjene najnovijih dostignuća u telemedicini.

Gašparikova je naglasila da je zelena ekonomija veoma važna kada su u pitanju investicije i ekonomski oporavak Crne Gore. Ona je istakla i da je potrebno raditi na jačanju konkuretnosti u oblasti ekonomije, ali i na potrebi da ekonomski rast bude inkluzivan za sve kategorije stanovnistva.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno raditi na inovacijama i novim tehnologijama koje mogu dovesti do dalje diverzifikacije ekonomije. Zaključili su i da je neophodno raditi na smanjenju emisije štetnih gasova kroz različite projekte.

„Inovacije, kreativnost i startapovi su nasušna potreba Vlade Crne Gore“, kazao je premijer Krivokapić. 

Krivokapić i Gašparikova razgovarali su i o socijalnoj zaštiti, i o rodnoj ravnopravnosti, prevashodno kroz osnaživanje preduzetničkog potencijala žena, kao i o značaju sprečavanja i suzbijanja rodno zasnovanog i nasilja u porodici.

Zdravko Krivokapić - Danijela Gašparikova (13.01.2021.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?