Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Injac – Plugčijeva Aleksandrova: Nastavak snažne podrške Republike Bugarske evropskim težnjama Crne Gore

Objavljeno: 14.01.2021. 20:49 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa ambasadorkom Bugarske Meglenom Plugčijevom Aleksandrovom.

Ministarka Injac se zahvalila na političkoj i ekspertskoj podršci Republike Bugarske Crnoj Gori u ispunjavanju obaveza iz evropske integracione agende. Naglasila da je prioritet vanjske politike Crne Gore ubrzanje reformskih procesa u cilju ispunjavanja uslova za članstvo u Evropskoj uniji. Injac je naglasila da je Bugarska tokom predsjedavanja EU uradila mnogo za našu zemlju, kao i cijeli Zapadni Balkan. Istovremeno, istakla je da saveznička saradnja dvije zemlje u okviru Alijanse i zajednička podrška NATO politici „otvorenih vrata“ daju poseban doprinos stabilnosti i bezbjednosti regiona. 

U pogledu bilateralne odbrambene saradnje, Injac je iskazala spremnost Ministarstva odbrane za njenim dinamiziranjem kroz projekate od obostranog značaja, ukazujući na kvalitetne rezultate iz prethodnog perioda, kao i odličnu saradnju u okviru regionalnih inicijativa.

Ambasadorka Bugarske čestitala je ministarki Injac na novoj dužnosti i poželjela uspješan mandat u narednom periodu, ističući značaj prijateljskih odnosa dvije zemlje, kao i spremnost Bugarske da pomogne Crnoj Gori da ubrza napredak na putu evropskih integracija. Pohvalila je rezultate koje je Crna Gora ostvarila u pogledu jačanja sistema odbrane i naglasila veoma značajnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnosti. 

Sagovornici su, takođe, izrazili zadovoljstvo otvorenom mogućnošću za obrazovanjem crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji „Georgi Rakovski“ u Sofiji i Pomorskoj akademiji „Nikola Vaptsarov“ u Varni.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?