Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Fonteljes i Varhelji uputili čestitku Abazoviću

Objavljeno: 14.01.2021. 17:45 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Potpredsjedniku Vlade Crne Gore dr Dritanu Abazoviću, povodom stupanja na tu dužnost i formiranja nove Vlade, danas su čestitku uputili Žozef Borel Fonteljes, visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije i Oliver Varhelji, evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje.

Oni su pozdravili posvećenost nove Vlade strateškom cilju pristupanja Evropskoj uniji i naveli da su ubijeđeni da će potpredsjednik Abazović u tom procesu imati važnu ulogu.

,,Evropska unija, kao najveći investitor, trgovački i ekonomski partner Crne Gore, nastaviće da pomaže Crnoj Gori na njenom putu evropskih integracija", naglasili su Fonteljes i Varhelji.

Fonteljes i Varhelji su kazali da u trenutku kada se suočavamo sa pandemijom virusa Covid19 i socioekonomskim posljedicama koje je pandemija ostavila, treba da uložimo dodatne napore kako bi ubrzali sprovođenje dugo očekivanih reformi koje u pristupnim pregovorima od nas zahtijeva Evropska unija.

Oni su kazali da prioritet u daljim pregovorima na putu ka Evropskoj uniji ostaje vladavina prava koja se ogleda u zatvaranju poglavlja 23. i 24. Evropski zvaničnici skrenuli su pažnju da će Crna Gora posljednju fazu u pristupu EU dostići tek kada zatvori poglavlja u kritičnim oblastima koje se tiču slobode izražavanja i medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i organizivanog kriminala, kao i reformi u oblasti pravosuđa.

"Posljednji izvještaj Evropske komisije dao je jasne smjernice kako da se poboljša funkcionisanje pravosuđa i osnaži borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ohrabrujemo Vas da implementirate te smjernice i iskoristite već postojeće mehanizme u tom smislu", zaključili su u Fonteljes i Varhelji čestitki.

Potpredsjednik Abazović se zahvalio na čestitkama i naveo da mu čini čast i zadovoljstvo što će sa mjesta potpredsjednika Vlade Crne Gore dati lični doprinos na putu evropskih integracija. Potpredsjednik Abazović je u odgovoru saopštio da je zahvalan Evropskoj uniji na kontinuiranoj pomoći Crnoj Gori u prethodnom periodu.

,,Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji ostaje spoljnopoljitički prioritet nove Vlade Crne Gore", zaključio je Abazović u zahvalnici evropskim zvaničnicima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?