Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Фонтељес и Вархељи упутили честитку Абазовићу

Објављено: 14.01.2021. 17:45 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе

Потпредсједнику Владе Црне Горе др Дритану Абазовићу, поводом ступања на ту дужност и формирања нове Владе, данас су честитку упутили Жозеф Борел Фонтељес, високи представник Европске уније и потпредсједник Европске комисије и Оливер Вархељи, европски комесар за сусједску политику и проширење.

Они су поздравили посвећеност нове Владе стратешком циљу приступања Европској унији и навели да су убијеђени да ће потпредсједник Абазовић у том процесу имати важну улогу.

,,Европска унија, као највећи инвеститор, трговачки и економски партнер Црне Горе, наставиће да помаже Црној Гори на њеном путу европских интеграција", нагласили су Фонтељес и Вархељи.

Фонтељес и Вархељи су казали да у тренутку када се суочавамо са пандемијом вируса Цовид19 и социоекономским посљедицама које је пандемија оставила, треба да уложимо додатне напоре како би убрзали спровођење дуго очекиваних реформи које у приступним преговорима од нас захтијева Европска унија.

Они су казали да приоритет у даљим преговорима на путу ка Европској унији остаје владавина права која се огледа у затварању поглавља 23. и 24. Европски званичници скренули су пажњу да ће Црна Гора посљедњу фазу у приступу ЕУ достићи тек када затвори поглавља у критичним областима које се тичу слободе изражавања и медијских слобода, борбе против корупције и организиваног криминала, као и реформи у области правосуђа.

"Посљедњи извјештај Европске комисије дао је јасне смјернице како да се побољша функционисање правосуђа и оснажи борба против корупције и организованог криминала. Охрабрујемо Вас да имплементирате те смјернице и искористите већ постојеће механизме у том смислу", закључили су у Фонтељес и Вархељи честитки.

Потпредсједник Абазовић се захвалио на честиткама и навео да му чини част и задовољство што ће са мјеста потпредсједника Владе Црне Горе дати лични допринос на путу европских интеграција. Потпредсједник Абазовић је у одговору саопштио да је захвалан Европској унији на континуираној помоћи Црној Гори у претходном периоду.

,,Приступање Црне Горе Европској унији остаје спољнопољитички приоритет нове Владе Црне Горе", закључио је Абазовић у захвалници европским званичницима.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?