Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Usvojen Novi paket mjera podrške građanima i privredi

Objavljeno: 31.01.2021. 02:03 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Juče je u Pres centru Vlade održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljen paket mjera podrške privredi i građanima, za I kvartal 2021. godine. Na konferenciji su govorili: ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić; ministar ekonomskog razvoja, mr Jakov Milatović; ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mr Aleksandar Stijović; savjetnica predsjednika Vlade za ekonomska pitanja, mr Gordana Radović; državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović i državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, dr Milena Lipovina Božović.

Procjena ukupnog direktnog i indirektnog fiskalnog uticaja realizacije mjera je oko 163 miliona EUR, čime je Vlada Crne Gore još jednom pokazala da, uprkos naslijeđenom stanju, ima kontrolu nad javnim finansijama.
Ministarstvo ekonomskog razvoja

Novi paket mjera se sastoji iz dva dijela podrške i to ranjivim kategorijama stanovništva i privredi. „Trudili smo se da u oba segmenta pružimo jednu sveobuhvatniju, jaču i intenzivniju pomoć“, naveo je Milatović.

„Ovo je paket koji će omogućiti da preživimo prvi kvartal, koji je uglavnom težak u crnogorskoj ekonomiji. Paket omogućava Vladi da malo bolje razmisli o određenim razvojnim politikama koje će biti implementirane kroz budžet i naredni period rada izvršne vlasti“, rekao je Milatović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni detalji paketa podrške.

Paketom je obuhvaćena podrška za više od 100 000 ljudi, što je skoro svaki peti stanovnik Crne Gore. Novim paketom mjera podrške proširena je pomoć za penzionere koji primaju male penzije, na način što će dobiti jednokratnu pomoć od 50 EUR svi koji primaju penziju manju od minimalne zarade, odnosno ispod 222 EUR. Ovim paketom je obuhvaćeno dodatnih 34 000 penzionera.

Ministar je istakao da je Vlada mislila i na ljude koji su na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) i kojima je na neki način smanjena mogućnost vraćanja na tržište rada. „Svima koji su se na kraju prošle godine našli na evidenciji Zavoda, dali smo jednokratnu pomoć do 100 EUR, odnosno onima koji trenutno ne primaju nikakvu naknadu dali smo 100 EUR, dok smo svima drugima koji primaju naknadu manju od 100 EUR dali dopunu do 100 EUR“, objasnio je Milatović.

Vlada će sa jednokratnom podrškom od 50 eura za porodice sa jednim ili 2 člana, odnosno od 100 eura za domaćinstva sa 3 ili više članova pomoći i porodice koje imaju najteži socijalni status u zemlji, kao i one koji primaju materijalno obezbjeđenje i lične invalidnine.

Što se tiče podrške privredi, Vlada je kada je riječ o subvencijama na zarade proširila Listu ugroženih djelatnosti za skoro 20 novih, što je povećanje za 40% u odnosu na broj djelatnosti koje su do sada bile tretirane kao ugrožene. Dodate su djelatnosti u dijelu transportnog sektora i prerađivačke industrije.

Ministar Milatović je pohvalio saradnju sa Poreskom upravom, od koje su zatraženi podaci o prometu za prvih devet mjeseci u prethodne dvije godine i na taj način je sagledano koje su to djelatnosti najviše pale u smislu prometa i trebaju da budu tretirane kao ugrožene. Ovom mjerom je do sada bilo obuhvaćeno 3 500 preduzeća ili 16 500 zaposlenih, a proširenjem je obuhvaćeno 4 500 preduzeća i 19 500 zaposlenih, što je 1 000 preduzeća i 3 000 zaposlenih više.
 
„Ovu mjeru smo pojačali u smislu intenziteta sa dosadašnjih 50%, odnosno 70%, na 100% subvencije na minimalnu bruto zaradu“, pojasnio je ministar. U cilju podrške za uspostavljanje elektronske fiskalizacije preduzeća sa liste ugroženih djelatnosti će biti podržana u iznosu od 100 EUR.
 
U sklopu paketa mjera je podrška novom zapošljavanju. Time će se poslodavci koji zaposle ljude koji se trenutno nalaze na Zavodu, a kojih ima skoro 50 hiljada, osloboditi plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 90% bruto prosječne zarade u ovoj godini, 60% u narednoj i 30% u 2023, za sve koje zaposle do kraja ove godine. Ova mjera će koštati budžet u trogodišnjem periodu preko deset miliona EUR.„To znači da ćemo svakog novozaposlenog u ovoj godini mjesečno pomoći sa nekih 200 do 230 EUR, u narednoj sa 150 EUR i u 2023. sa 80 EUR“, objasnio je Milatović.

On je rekao i da je Vlada omogućila preduzećima reprogram poreskog duga na poreze i doprinose na lični dohodak, koji je nastao u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine, na period od dvije godine čime se olakšala likvidnost preduzeća i privrede. Osluškujući sugestije i malih privrednika, Vlada je takođe povećala limit za PDV registraciju sa 18 hiljada na 30 hiljada EUR. “Ovo je mjera koja je prije svega usmjerena na najmanje, kojih ima jako puno u Crnoj Gori, a koje će, na neki način pomoći proširenje jedne fiskalne baze i imaće pozitivan efekat na budžet u smislu borbe protiv sive ekonomije, a i otvoriće prostor za dodatno zapošljavanje u najmanjim preduzećima”, saopštio je ministar Milatović.

Kada je riječ o sektoru turizma paket mjera sadrži nastavak umanjenja naknade za morsko dobro za 50% u 2021. godini, zatim subvencije za turoperatore, a predstavljena je i nova mjera u vidu turističkih vaučera. Ova mjera ima za cilj podršku turističkog prometa registrovanog privatnog smještaja kao i podršku prosvetnim i zdravstvenim radnicima.ž

Ministar je na kraju ponovio da su ove mjere krizne i da je ovo samo prvi korak jednog sveobuhvatnog paketa podrške građanima i privredi.

Mjere podrške građanima i privredi:


 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?