Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Усвојен Нови пакет мјера подршке грађанима и привреди

Објављено: 31.01.2021. 02:03 Аутор: Министарство економског развоја
Јуче је у Прес центру Владе одржана конференција за медије, на којој је представљен пакет мјера подршке привреди и грађанима, за И квартал 2021. године. На конференцији су говорили: министар финансија и социјалног старања, мр Милојко Спајић; министар економског развоја, мр Јаков Милатовић; министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, мр Александар Стијовић; савјетница предсједника Владе за економска питања, мр Гордана Радовић; државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања, Јанко Одовић и државна секретарка у Министарству економског развоја, др Милена Липовина Божовић.

Процјена укупног директног и индиректног фискалног утицаја реализације мјера је око 163 милиона ЕУР, чиме је Влада Црне Горе још једном показала да, упркос наслијеђеном стању, има контролу над јавним финансијама.
Ministarstvo ekonomskog razvoja

Нови пакет мјера се састоји из два дијела подршке и то рањивим категоријама становништва и привреди. „Трудили смо се да у оба сегмента пружимо једну свеобухватнију, јачу и интензивнију помоћ“, навео је Милатовић.

„Ово је пакет који ће омогућити да преживимо први квартал, који је углавном тежак у црногорској економији. Пакет омогућава Влади да мало боље размисли о одређеним развојним политикама које ће бити имплементиране кроз буџет и наредни период рада извршне власти“, рекао је Милатовић на конференцији за новинаре на којој су представљени детаљи пакета подршке.

Пакетом је обухваћена подршка за више од 100 000 људи, што је скоро сваки пети становник Црне Горе. Новим пакетом мјера подршке проширена је помоћ за пензионере који примају мале пензије, на начин што ће добити једнократну помоћ од 50 ЕУР сви који примају пензију мању од минималне зараде, односно испод 222 ЕУР. Овим пакетом је обухваћено додатних 34 000 пензионера.

Министар је истакао да је Влада мислила и на људе који су на Заводу за запошљавање (ЗЗЗ) и којима је на неки начин смањена могућност враћања на тржиште рада. „Свима који су се на крају прошле године нашли на евиденцији Завода, дали смо једнократну помоћ до 100 ЕУР, односно онима који тренутно не примају никакву накнаду дали смо 100 ЕУР, док смо свима другима који примају накнаду мању од 100 ЕУР дали допуну до 100 ЕУР“, објаснио је Милатовић.

Влада ће са једнократном подршком од 50 еура за породице са једним или 2 члана, односно од 100 еура за домаћинства са 3 или више чланова помоћи и породице које имају најтежи социјални статус у земљи, као и оне који примају материјално обезбјеђење и личне инвалиднине.

Што се тиче подршке привреди, Влада је када је ријеч о субвенцијама на зараде проширила Листу угрожених дјелатности за скоро 20 нових, што је повећање за 40% у односу на број дјелатности које су до сада биле третиране као угрожене. Додате су дјелатности у дијелу транспортног сектора и прерађивачке индустрије.

Министар Милатовић је похвалио сарадњу са Пореском управом, од које су затражени подаци о промету за првих девет мјесеци у претходне двије године и на тај начин је сагледано које су то дјелатности највише пале у смислу промета и требају да буду третиране као угрожене. Овом мјером је до сада било обухваћено 3 500 предузећа или 16 500 запослених, а проширењем је обухваћено 4 500 предузећа и 19 500 запослених, што је 1 000 предузећа и 3 000 запослених више.
 
„Ову мјеру смо појачали у смислу интензитета са досадашњих 50%, односно 70%, на 100% субвенције на минималну бруто зараду“, појаснио је министар. У циљу подршке за успостављање електронске фискализације предузећа са листе угрожених дјелатности ће бити подржана у износу од 100 ЕУР.
 
У склопу пакета мјера је подршка новом запошљавању. Тиме ће се послодавци који запосле људе који се тренутно налазе на Заводу, а којих има скоро 50 хиљада, ослободити плаћања пореза и доприноса у износу од 90% бруто просјечне зараде у овој години, 60% у наредној и 30% у 2023, за све које запосле до краја ове године. Ова мјера ће коштати буџет у трогодишњем периоду преко десет милиона ЕУР.„То значи да ћемо сваког новозапосленог у овој години мјесечно помоћи са неких 200 до 230 ЕУР, у наредној са 150 ЕУР и у 2023. са 80 ЕУР“, објаснио је Милатовић.

Он је рекао и да је Влада омогућила предузећима репрограм пореског дуга на порезе и доприносе на лични доходак, који је настао у трећем и четвртом кварталу прошле године, на период од двије године чиме се олакшала ликвидност предузећа и привреде. Ослушкујући сугестије и малих привредника, Влада је такође повећала лимит за ПДВ регистрацију са 18 хиљада на 30 хиљада ЕУР. “Ово је мјера која је прије свега усмјерена на најмање, којих има јако пуно у Црној Гори, а које ће, на неки начин помоћи проширење једне фискалне базе и имаће позитиван ефекат на буџет у смислу борбе против сиве економије, а и отвориће простор за додатно запошљавање у најмањим предузећима”, саопштио је министар Милатовић.

Када је ријеч о сектору туризма пакет мјера садржи наставак умањења накнаде за морско добро за 50% у 2021. години, затим субвенције за туроператоре, а представљена је и нова мјера у виду туристичких ваучера. Ова мјера има за циљ подршку туристичког промета регистрованог приватног смјештаја као и подршку просветним и здравственим радницима.ж

Министар је на крају поновио да су ове мјере кризне и да је ово само први корак једног свеобухватног пакета подршке грађанима и привреди.

Мјере подршке грађанима и привреди:


 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?